Linkovi

Grčka preuzela predsedavanje EU


Grčki kabinet i komesari EU na ceremoniji grčkog preuzimanja šestomesečnog predsedavanja EU
Grčki kabinet i komesari EU na ceremoniji grčkog preuzimanja šestomesečnog predsedavanja EU

Grčka je preuzela rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom u vreme dok se u zemlji govori o ekonomskom oporavku ali je i dalje prisutno antievropsko raspoloženje.

U Grčkoj, koja preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, sve više se govori o ekonomskom oporavku. Međutim, stopa nezaposlenosti i dalje raste, dok je anti-evropsko raspoloženje još prisutno.

Novi podaci o broju nezaposlenih u Grčkoj nisu dobri, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti porasla na 27,8 odsto. Ekonomska aktivnost u zemlji smanjila se za gotovo četvrtinu, dok su u protekle četiri godine, za skoro 25 odsto smanjene plate državnih službenika, poput otpuštenih školskih čuvara, koji protestuju ispred jednog od ministarstava.

"Kao zombiji smo, samo čekamo da nam zakucaju kovčege” kaže Sotiris Anagnostopulos, otpušteni školski čuvar.

Ovi zvanični automobili nisu međutim došli u Atinu zbog sahrane, već proslave grčkog predsjedavanja Evropskom unijom. Premijer Antonis Samaras poručio je da će 2014. potvrditi nagovještaje oporavka u Grčkoj, uz ostatak eurozone. Za predsjednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza, pozitivna je sama činjenica što je Grčka i dalje dio monetarne unije.

"Prije ne tako dugo vremena, ljudi su spekulisali o izlasku Grčke, propasti eura i Evropske unije. Sama činjenica što danas u Atini proslavljamo početak predsjedavanja Grčke, pune članice Evropske unije i eurozone, jasan je dokaz da su ta predviđanja bila pogrešna”.

Grčka će ove godine zabilježiti rast od 0,6 odsto. Strahovanja da će zemlji biti potreban još jedan zajam u okviru programa pomoći od 240 milijarde eura i dalje se međutim prisutna. S druge strane, postoje nagovještaji većeg povjerenja, s obzirom na to da se očekuje da će Atina vjerovatno izdati državne obveznice.

"Investitori još nisu ubijeđeni da je Grčka izašla iz krize, ili da će se to brzo dogoditi. Postoje međutim dobri nagovještaji u Grčkoj, zbog čega investitori na nekin način testiraju situaciju”, kaže Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberg banke.

U međuvremenu, u prijestonici se nastavljaju protesti protiv Evropske unije. Tokom šestomjesečnog predsjedavanja, Grčka će morati da posreduje u postizanju dogovora o konačnim detaljima sporazuma o regulaciji banaka. Na unutrašnjem planu, možda će se suočiti sa većim izazovom na majskim izborima za Evropski parlament - na kojima se očekuje porast podrške partijama koje se protive Evropskoj uniji, pripadnika i ljevice i desnice.
XS
SM
MD
LG