Linkovi

Alternativni smeštaj za starije


Dok američko stanovništvo stari, sve veći broj odraslih traga za načinima da organizuju brigu za svoje ostarele roditelje.

Mnogi se oslanjaju na staračke domove. Medjutim, sada za mnoge postoji daleko bolja opcija. Novinarka Glasa Amerike pripremila je prilog o alternativnom životnom konceptu u okviru koga stariji žive u bezbednoj atmosferi blizu svoje porodice.

U jednom mirnom prigradskom naselju nedaleko od Vašingtona dve kuće su udaljene samo nekoliko metara jedna od druge. Veća rezidencija pripada Sok Pejdž i njenoj porodici. Kuća iza te je dom njene majke, Viole Baez.

Kućica gospodje Baez je takozvani MEDCottage, montažna kuća sagradjena po narudžbini opremljena tako da zadovoljava medicinske i bezbednosne potrebe starijih osoba. Za Pejdž to je idealno rešenje za dilemu: gde da smesti majku.

Ona odbija da ide u starački dom. To apsolutno nije bilo prihvatljivo. Moja kuća nije dovoljno bezbedna za nju. Ovo je alternativa. Ona je ovde, ali ima sopstveni bezbedni prostor i nije u domu za stare. Mi smo zapravo oni koji brinemo o njoj.“

Kućica je kompaktna i ima svega 28 kvadratnih metara. Medjutim, ima odvojene prostorije za dnevni boravak i kupanje. Tu je takodje prostorija za medicinsku opremu gospodje Bajes.

„Tu su mašina za merenje pritiska, kiseonik, merač pulsa i kad mi to sve izmerimo mašina rezultate šalje direktno njenom lekaru.“

Tu je takodje i dodatna oprema za sigurnost. Svetla na daskama na podu da bi gospodja Bajez mogla noću da ode u kupatilo, a da ne pali svetlo.

Pod ima specijalni tepih pa, ako se desi da padne ne može nissta da polomi.“

Kupatilo ima tuš i držače svuda okolo. Iz svoje kuće, Pejdž može da prati preko interkoma i video monitora šta joj majka radi. Ken Djupin je osnovao kompaniju N2Care koja pravi ove kućice. On je bio motivisan željom da pomogne porodicama da ostanu skupa.

„U praktično svakoj drugoj kulturi na svetu to se slavi i vidi kao privilegija. Ali iz nekog razloga u kulturi u kojoj mi živimo imamo otpor prema tome. Moja misija je da izmenim taj stav.“

MEDCottages kućice se grade i sklapaju u Martinsvilu u Virdžiniji, nekoliko sati od Vašingtona. One se potom transportuju i postavljaju na imanje vlasnika kuće. Za Kena Djupina svaka prodaja ima značaj.

„Moja svrha u životu je da pružim izazov i motivišem ljude da prihvate ovu odgovornost i to je veoma zadovoljavajući cilj.“

Gospodja Pejdž ističe da je prirodno da je majka blizu nje.

Mi smo iz Portorika, i sada baka živi sa nama. “

Viola Bajez slabo govori Engleski, ali se sasvim slaže.

Nemam pritužbi. Veoma sam srećna.“

Ken Djupin je dobio preko 3.000 zahteva za izgradnju MEDCottages – iz Sjedinjenih Država i inostranstva – i nada se da može da učini veliki broj porodica srećnim poput ove.
XS
SM
MD
LG