Linkovi

Grafen - čudesni materijal 21. veka


湖北省武汉市:烽火科技集团员工在测试天线 (2015年7月27日)

Jedan naučnik nada se da je našao način za masovnu proizvodnju grafena - materijala koji se dobija kada se slojevi grafita razdvoje na delove debljine atoma.

Egzotični novi materijal, grafen, već je dobio status čudesnog materijala 21. veka, međutim problem je što još uvek niko nije pronašao način da se grafen proizvodi u velikim količinama. Ali, jedan irski naučnik pruža nadu i kaže da je možda došao do rešenja.

Grafit je drugo ime za čist ugljenik, dobro poznat materijal koji se između ostalog koristi za grafitne olovke.

Ali kada se slojevi grafita razdvoje na delove debljine jednog atoma, novi materijal, grafen ponaša se potpuno drugačije. Na tom nivou, atomi su složeni u striktne geometrijske oblike, što ovaj materijal čini jačim od čalika i u isto vreme odličnim provodnikom toplote i električne energije.

Teoretski, grafen bi mogao radikalno da promeni način na koji pravimo baterije, kompjuterske čipove i elastične ekrane, pa čak i pristup terapiji protiv raka.

Stručnjaci u ovoj oblasti, poput Kita Patona iz firme za hemijsku proizvodnju Tomas Svon, kažu da je razdvajanje i rukovanje ekstremno tankim listićima grafena izuzetno težak zadatak.

“Jedna od stvari koja nas usporava jesu zalihe velikih dimenzija i količina grafena, visoko kvalitetnog grafena po relativno niskim cenama”.

Međutim, Džonatan Kolman iz naučnog centra za materijale na koledžu Triniti u Dablinu, kaže da to može da se postigne mešanjem grafita sa vodom i aktivnom supstancom, poput sapunice i to u običnom kuhinjskom blenderu. Sečiva koja se okreću velikom brzinom razdvajaju slojeve koji se lepe za zidove blendera.

“U ovoj ranoj fazi, tu ima i grafita tako da moramo da prođemo kroz fazu procesuiranja kada se grafit odvaja od grafena, od čega dobijamo crnu tečnost, što je grafen u vodi sa aktivnom supstancom”.

Kolman, inače glavni istraživač na projektu, kaže da kada se ovaj process usavrši i prilagodi masovnoj proizvodnji, grafen će početi da menja način na koji pravimo mnoge stvari – od čvrste plastike do štampanih elektronskih kola.

“Biće dosta primene koje će se odnositi na provodljivost, te ako stavite vrlo tanak sloj grafena na neku površinu, taj sloj će biti provodljiv pa će npr. moći da se koristi kao elektroda u solarnim ćelijama ili baterijama”.

Naučnici kažu da bi ovaj čudesan materijal takođe mogao da posluži u fabrikama za prečišćavanje vode, a i za otklanjanje naftnih mrlja. Masovna proizvodnja grafena mogla bi da počne do kraja ove godine.
XS
SM
MD
LG