Linkovi

Građani Srbije ne veruju medijima


Premijer Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima (arhivski snimak)

Svetski dan slobode medija Srbija dočekuje lošije rangirana nego prethodnih godina - na 66. mestu liste zemalja u okviru Indeksa slobode medija Reportera bez granica.

Građani Srbije ne veruju medijima, polovina ne čita ni jedne novine, a kao najobjektivniju vide RTS - pokazalo je istraživanje koje je objavio Institu za evropske poslove. U saopštenju izdatom povodom svetskog dana slobode medija, Institut za evropske poslove upozorava da je teško da mediji ispune svoju ulogu kontrolora vlasti i zaštite prava građana, ako se na njih vrše pritisci, ako je izveštavanje navijačko i pristrasno, uz autocenzuru.

Uz upozorenje na veoma zabrinjavajuće stanje u medijima u Srbiji, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava su saopštili da je neophodno da vlasti u Srbiji prestanu sa pritiscima na medije i da treba hitno da preduzmu mere za efikasnu zaštitu od svih vidova zastrašivanja medija i novinara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Srbija demokratsko društvo: na novinarsko pitanje o stanju medijskih sloboda u Srbiji on je rekao da do sada nikoga nije tužio, iako su svakakve gadosti o njemu objavljivane. Takođe, Vučić smatra da od novinara beže njegovi politički protivnici, poput Saše Jankovića i Saše Radulovića, a za sebe ističe da uvek odgovara na pitanja novinara:

"Mislim da Srbija generalno jeste demokratsko društvo, a da li ima prostora za napredak - uveren sam da ima. I spreman sam da taj dijalog otvorimo i sa ljudima sa vaše televizije, i svih ostalih medija koji misle da imaju bilo kakve probleme u izveštavanju, u svom radu, u prenošenju stvarnosti kako je oni vide."

Upitan o izjavama Ramuša Haradinaja "da se ne kači sa njim" i "da se ne igra sa Albancima", Vučić je rekao da mu Haradinaj preti, ali da ga to ne brine, već da je zabrinut zbog toga što svi u Evropi i svetu ćute i što je protiv Srbije sve dozvoljeno.

O porukama Haradinaja govorio je i ministar inostranih poslova Srbije - kako je rekao Ivica Dačić, Haradinaj je poslednji čovek koji treba da se oglašava posle svega što se desilo:

"To što je on oslobođen u Franscuskoj, ne znači da nije počinio ratne zločine. Srbija će nastaviti svoju borbu za istinu i pravdu. U svakom slučaju, srpske žrtve zaslužuju istu pravdu kao i sve druge."

Komentarišući izjave albanskih zvaničnika u Tirani i Prištini o spajanju Kosova i Albanije i tužbama protiv Srbije, Dačić je rekao da se Srbija ne igra ni sa kim, već da se oni igraju vatrom i govore da je Niš deo Velike Albanije. Albanija ne zaslužuje da o njoj govorimo kao da je se plašimo, već samo kažemo da su preterali, dodao je Dačić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG