Linkovi

Građani Srbije ne veruju medijima


Premijer Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima (arhivski snimak)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima (arhivski snimak)

Svetski dan slobode medija Srbija dočekuje lošije rangirana nego prethodnih godina - na 66. mestu liste zemalja u okviru Indeksa slobode medija Reportera bez granica.

Građani Srbije ne veruju medijima, polovina ne čita ni jedne novine, a kao najobjektivniju vide RTS - pokazalo je istraživanje koje je objavio Institu za evropske poslove. U saopštenju izdatom povodom svetskog dana slobode medija, Institut za evropske poslove upozorava da je teško da mediji ispune svoju ulogu kontrolora vlasti i zaštite prava građana, ako se na njih vrše pritisci, ako je izveštavanje navijačko i pristrasno, uz autocenzuru.

Uz upozorenje na veoma zabrinjavajuće stanje u medijima u Srbiji, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava su saopštili da je neophodno da vlasti u Srbiji prestanu sa pritiscima na medije i da treba hitno da preduzmu mere za efikasnu zaštitu od svih vidova zastrašivanja medija i novinara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Srbija demokratsko društvo: na novinarsko pitanje o stanju medijskih sloboda u Srbiji on je rekao da do sada nikoga nije tužio, iako su svakakve gadosti o njemu objavljivane. Takođe, Vučić smatra da od novinara beže njegovi politički protivnici, poput Saše Jankovića i Saše Radulovića, a za sebe ističe da uvek odgovara na pitanja novinara:

"Mislim da Srbija generalno jeste demokratsko društvo, a da li ima prostora za napredak - uveren sam da ima. I spreman sam da taj dijalog otvorimo i sa ljudima sa vaše televizije, i svih ostalih medija koji misle da imaju bilo kakve probleme u izveštavanju, u svom radu, u prenošenju stvarnosti kako je oni vide."

Upitan o izjavama Ramuša Haradinaja "da se ne kači sa njim" i "da se ne igra sa Albancima", Vučić je rekao da mu Haradinaj preti, ali da ga to ne brine, već da je zabrinut zbog toga što svi u Evropi i svetu ćute i što je protiv Srbije sve dozvoljeno.

O porukama Haradinaja govorio je i ministar inostranih poslova Srbije - kako je rekao Ivica Dačić, Haradinaj je poslednji čovek koji treba da se oglašava posle svega što se desilo:

"To što je on oslobođen u Franscuskoj, ne znači da nije počinio ratne zločine. Srbija će nastaviti svoju borbu za istinu i pravdu. U svakom slučaju, srpske žrtve zaslužuju istu pravdu kao i sve druge."

Komentarišući izjave albanskih zvaničnika u Tirani i Prištini o spajanju Kosova i Albanije i tužbama protiv Srbije, Dačić je rekao da se Srbija ne igra ni sa kim, već da se oni igraju vatrom i govore da je Niš deo Velike Albanije. Albanija ne zaslužuje da o njoj govorimo kao da je se plašimo, već samo kažemo da su preterali, dodao je Dačić.

XS
SM
MD
LG