Linkovi

Građani Majamija volontiraju za nauku zbog rasta nivoa mora


Plima na obali Šorkresta u Majamiju. Oko 75 volontera prikuplja podatke o poplavljenim ulicama.

Porast nivoa okeana nastao usled klimatskih promena predstavlja pretnju priobalnim gradovima širom sveta. Američki grad Majami uveliko oseća posledice. Svake jeseni, kada su talasi najviši, stanovnici se suočavaju sa poplavljenim ulicama. Stoga naučnici sada podučavaju stanovnike kako bi im pomogli da shvate šta se dešava. Novinar Glasa Amerike Stiv Baragona, proveo je neko vreme sa volonterima, hodajući po baricama radi nauke.

Subota je ujutru, a Kiran Bat i njegova supruga Kejsi su u bari do članaka. Oni su deo grupe koja pomaže naučnicima da shvate kako porast nivoa okeana utiče na njihov rodni grad.

“Želim da dam svoj doprinos gradu. Majami je prelepo mesto. Ne želimo da da se ostvare moguća predviđanja o posledicama koje bi grad mogao da pretrpi kada poraste nivo okeana”.

A predviđanja kažu da postoji opasnost da veći deo Majamija završi pod vodom narednih decenija. To je upravo počelo da se dešava u nekim krajevima grada.

Kada talasi dostignu najviši nivo, okeanska voda kroz olujne odvode dospeva direktno na ulice. To je aupozorenje, kaže Tifani Troksler sa Međunarodnog univerziteta na Floridi.

“Ni sama nisam shvatala koliko je čitava ova situacija alarmantna dok nisam primetila količinu vode koja se izliva iz odvoda. To jednostavno ne prestaje”.

Kada nivo vode poraste, gradovi moraju da znaju, ulicu po ulicu, ko je i šta je ugroženo. Kao i u kojoj kombinaciji uslova se ulice pretvaraju u potoke, a kada ostaju samo slane barice.

To je jedan od razloga zašto Tifani Troksler organizuje volontere da pokvase noge u korist nauke.

Od ranog jutra, studenti, nastavnici i obični građani okupili su se zbog krofni i obuke kako bi naučili nekoliko jednostavnih tehnika. Posle toga se građani naučnici raštrkaju po gradu, mapiraju lokacije i količinu poplava na njima. Pored toga uzimaju i uzorke opasnih bakterija ili hemikalija, koje se mogu pronaći prilikom poplava.

Za Tifani Troksler, građani naučnici važni su iz dva velika razloga:

“Radi se o tome da imamo veću radnu snagu, jer sa istraživačkom infrastrukturom koju posedujemo jednostavno ne možemo da pokrijemo sve lokacije. Takođe, jednako je važno da na ovaj način pokrenemo ljude da komuniciraju o problemu porasta nivoa mora”.

Mnogi ne znaju zašto dolazi do poplava. Za studentkinju volonterku Rozanu Ovijedo, to je veliko otkriće.

“Možda sam ih videla, ali nisam obratila pažnju, jer nisam znala šta je u pitanju. Okean naiđe i nastaje poplava na sred ulice. Da, sada znamo zbog čega”.

I dok nivo okeana nastavlja da raste, Tifani Troksler uz pomoć izveštaja svakog građanina naučnika gradi jasniju sliku o tome kako talasi, klimatski i ostali faktori utiču na stanje ulica Majamija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG