Linkovi

Građani i pojedini političari očekuju rekonstrukciju Vlade


Vlada Srbije, logo

Nekolicina srpskih političara je izjavila da vladu treba rekonstriuisati, a prema rezultatima istraživanja agencije Faktor plus, više od polovine građana Srbije očekuje da će u Vladi Srbije doći do promena.

Ispitanici misle da u vladi neće ostati Goran Trivan, Aleksandar Antić, Slavica Ðukić Dejanović, Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević i Branislav Nedimović, prenosi agencija Tanjug.

Rezultati istraživanja pokazuju da 24 odsto građana očekujei da će vlada biti rekonstruisana, 30 odsto da neće, dok je 32 odsto odgovorilo sa '''možda'', a 14 odsto da ne zna.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.000 građana od 5. do 7. marta.

Od ispitanih, njih 80 odsto veruje da će ministar policije Nebojša Stefanović ostati u vladi u slučaju rekonstrukcije, a 76 odsto to misli i za ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

U vrhu onih koji po mišljenju građana ostaju u vladi je i minstar odbrane Aleksandar Vulin (72 odsto), te ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, čiji ostanak u Nemanjinoj 11 ne dovodi u pitanje 71 odsto građana.

Zagarantovano mesto u vladi prema mišljenju 70 odsto građana ima i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić (62 odsto), ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović (58 odsto), ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić (58 odsto), a slede ih Zlatibor Lončar sa 57 odsto, Jadranka Joksimović sa 54 odsto i ministar finansija Dušan Vujović sa 44 odsto .

Najmanje je onih koji očekuju da bi u rekonstruisanoj vladi ostali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić (25 odsto), ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović (25 odsto) i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan (23 ošto).

Ukoliko bi vanredni parlamentarni izbori bili zakazani u nedelju, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila bi 54 odsto glasova, a cenzus bi prešla samo još Socijalistička partija Srbije (SPS), sa 9,8 odsto pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

Na vanredne parlamentarne izbore u ovom trenutku izašlo bi 48 odsto građana, neodlučnih je 22 odsto, a da biračko pravo ne bi iskoristilo 30 odsto, rezultati su raspoloženja među glasačima.

Prema ovom istraživanju, sve druge partije bi, ukoliko bi izašle samostalno, ostale ispod cenzusa.

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića (PSG) dobio bi 3,9 odsto glasova, a Demokratska stranka 3,5 odsto, Partija ujedninjenih penzionera Srbije (PUPS) sa 3,2 odsto, dok bi Narodna stranka Vuka Jeremića osvojila 3 odsto glasova.

Više od polovine ispitanika, njih 56 odsto ne očekuje vanredne parlamentarne izbore, a 11 odsto nije se izjasnilo o tome, 12 odsto očekuje izbore na jesen, dok 18 odsto veruje da će biti održani sledeće godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG