Linkovi

Grad u zapadnoj Srbiji uzrokovao velike štete poljoprivrednicima


Zapadnu Srbiju je u sredu posle podne zahvatilio nevreme, jaka kiša, grmljavina i grad, koji je naneo štete poljoprivrednim kulturama, ali i na putevima i objektima.

Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović izjavio je da je u nekim mestima na tom području grad bio veličine kokošijeg jajeta, zbog čega su polupani crepovi na kućama.

"Najviša šteta je pričinjena u pet mesnih zajednica koje gravitiraju ka Krupnju i Kosjeriću. Velika šteta je pričinjena na usevima, voćnjacima, od maline nije ostalo ništa", rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, jaka kiša uzrokovala je oštećenje jednog broja lokalnih puteva, a zbog velike materijalne štete vrlo brzo će biti formirana komisiju koja treba da utvrdi tačne razmere nepogode.

Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević, izjavio je za Glas zapadne Srbije da je pričinjena velika šteta u poljoprivredi iako je dejstvovano iz svih 18 protivgradnih stanica i da je ispaljeno 135 raketa.

"Procene su da je grad pričinio štetu na oko 800 hektara. Posle snega i mraza, a sada i grada, od maline neće biti ništa," naveo je Kovačević.

Protivgradna zaštita je delovala koliko je mogla, uspeli su makar da grad usitne, rekao je Kovačević i dodao da se tokom dana očekuje da sve stanice budu dopunjene sa raketama.

"Šteta na malinjacima i drugim zasadima voća je potpuna, a oko 70 odsto stanovništva je posle snega i grada ostalo bez jedinog izvora primanja," rekao je Kovačević, prenosi RTS.

Dodaje i da su reagovale sve protivgradne stanice, njih ukupno 18, ali da sedam raketa po stanici nije bilo dovoljno da se rasteraju gradonosni oblaci.

Tokom nevremena, koje je praćeno gradom veličine oraha i kokošijeg jajate, lakše je povređen jedan meštanin u selu Gornje Košlje kod Ljubovije.

Snažno nevreme praćeno gradom je pogodilo i nekoliko sela u studeničkom kraju, a grad veličine zrna pasulja padao je desetak minuta, navode meštani.

Protivgradna zaštita nije dejstvovala, pa su poljoprivredni proizvođači, a pre svega malinari iz ovog kraja, zabrinuti jer se pljuskovi i pojava grada očekuju i narednih dana ako je suditi po najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) .

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG