Linkovi

KBC u Gračanici praktično ne funkcioniše


Klinički centar u Čaglavici praktično nefunkcionalan
Klinički centar u Čaglavici praktično nefunkcionalan

Kliničko bolnički centar Priština (KBC) koji u Gračanici funkcioniše u sistemu Republike Srbije poslednjih godinu dana skoro da više ne radi, nego da radi. Zbog nedostatka osnovnih sredstava za rad većina pacijenata upućuje se na lečenje u Severnu Mitrovicu ili centralnu Srbiju.

Poslednjih godina u prvih šest meseci u ginekološko-akušerskoj klinici u Gračanici radjalo se oko 300 beba, a u ovoj od januara do jula četiri puta manje.

Na ovoj klinici rade vrsni lekari i medicinsko osoblje koji su porođaje vršili i u najtežim uslovima, u godinama nakon rata, bez struje, sa vodom iz cisterni i bez adekvatnog prostora….Danas skoro svega toga ima, ali očigledno fali nešto drugo. Verovatno odgovornost direktora i njegovih saradnika, jer kako drugačije objasniti činjenicu da se pacijenti odbijaju zbog toga sto nema na primer ampule koja, kako kažu lekari, košta 45 dinara i sličnih stvari.

Na Hiruškoj klinici KBC-a Pristina sa sedištem u Gračanici ranije je na godišnjem nivou vršeno oko oko 700 operacija, a za prvih šest meseci ove godine uradjeno je skoro šest puta manje.

Na ovoj klinici duže vreme nije bilo lekova, zavoja, igala, anestetika, niti bilo čega od sanitetskog materijala neophodnog za rad ove ustanove. Pre nekoliko nedelja stigao je deo, ali su pacijenti još uvek prinuđeni da sami kupuju ono što je neophodno za lecenje. Trenutno se operacije vrše samo kad je prisutan anesteziolog, što je ovde retkost, a najbliža adresa za komplikovanije slučajeve, koji su ranije ovde rutinski rešavani, je Kosovska Mitrovica i Niš.

U ovim klinikama niko nije želeo da zvaničnoi govori o razlozima ovakve situacije. Kažu za to je zadužen neko u Beogradu.

Zašto je situacija alarmantna u KBC-u Priština nismo uspeli da saznamo, jer director ove ustanove Igor Veličković živi u Beogradu I kako kažu zaposleni na Kosovu boravi samo par dana mesečno.

Inače, tridesetpetogodišnjem direktoru Veličkovicu to je prvo radno mesto od zavrsetka medicinskog fakulteta i on ne ispunjava zakonske uslove da bude na čelu ove zdravstvene institucije. Gračanicom kruže priče da je njegova najveća prednost bila to što je član stranke Aleksandra Vulina.

U Gračanici radi i privatna “ Američka bolnica”. U ovoj ustanovi nije potrebna nikakva zdravstvena knjižica ni za pregled, ni za operaciju, niti za porodjaj. Ovde je potrebno da se samo sve to plati.

Da je situacija u Kliničko bolničkom centru Priština alarmantna, tokom izborne kampanje za lokalne izbore, uverila se tadašnja ministarka zdravlja u Vladi Srbije Slavica Đukic Dejanović. Ona je tada obećala hitno rešavanje problema.

Od posete ministarke Đukić-Dejanović prošlo je osam meseci. Da li je to bilo još jedno predizborno obecanje ili iskrena izjava i namera ministarke zdravlja Republike Srbije za sada se ne zna. Ono što se međutim zna, je da umesto pacijenata, oko ovih bolnica kruže psi lutalice.

XS
SM
MD
LG