Linkovi

Građani Srbije u 2017. godini dali 32 miliona dolara u dobrotvorne svrhe


Premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot na otvaranju Festivala filantropije, u Unikredit banci u Beogradu, 24. oktobra 2018. (VOA)
Premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot na otvaranju Festivala filantropije, u Unikredit banci u Beogradu, 24. oktobra 2018. (VOA)

Svi imaju svoju ulogu u filantropiji, a Srbija bi mogla da se ugleda na Sjedinjene Države po pitanju mera za podsticanje dobročinstva, pre svega kroz poreske olakšice. Građani Srbije prošle godine u dobrotvorne svrhe dali su gotovo 32 miliona dolara, iako regulatorni okvir često obeshrabruje kulturu davanja, rekao je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, prilikom otvaranja Festivala filantropije u sredu u Beogradu.

"Samo zamislite kolika bi ta suma bila kada bi poreski sistem u Srbiji aktivno podsticao davanje u dobrotvorne svrhe. Pretpostavljam da bi se kultura davanja u Srbiji mnogo više negovala i da bi sve više građana Srbije bilo spremno da podrži inicijative koje doprinose boljitku zemlje i lokalnih zajednica", rekao je Skot i podsetio da su Amerikance samo prethodne godine u dobrotvorne svrhe dali 410 milijardi dolara, što je veća suma od BDP-a nekih zemalja, poput Danske ili Finske.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot na otvaranju Festivala filantropije, u Unikredit banci u Beogradu, 24. oktobra 2018. (VOA)
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot na otvaranju Festivala filantropije, u Unikredit banci u Beogradu, 24. oktobra 2018. (VOA)

Čak 70 odsto tog novca došlo je od građana Sjedinjenih Država i to predstavlja dva odsto njihovih godišnjih primanja. Državni službenici u SAD poklonili su osam milijardi dolara, rekao je ambasador.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je i na čelu Saveta za filantropiju, obećala je da će Vlada Srbije nastaviti da reformama poreskog i pravnog sistema pospešuje filantropiju.

Ona se zahvalila kompanijama koje su pomogle da sakupi novac za Istraživačku stanicu Petnica i oni su prvi kojima je novac dodeljen za Nacionalni dan davanja, 9. oktobra. Kako je objasnila, filantropija nije namenjena samo ljudima kojima je neophodna pomoć, već i pojedincima i organizacijama koji se bave kulturom i naukom.

"Filantropija je deo naše tradicije i došlo je vreme da se podsetimo na Iliju Milosavljevića Kolarca i Đorđa Vajferta. Vlada Srbije će ostati posvećena razvoju filantropije, u saradnji s javnim upravama, organizacijama civilnog društva i privatnim sektorom", kazala je Brnabić.

Miloš Janković iz organizacije "Catalyst Balkans", koja pruža podršku donatorskim i dobrotvornim organizacijama, rekao je da je poslednjih pet godina Srbija beleži stalni rast donacija.

"Najviše doniraju kompanije i građani u masovnim akcijama, dok su sredstva najviše usmerena na zdravsto, skoro 35 odsto rekao je Janković.

Direktoka Fondacije "Ana i Vlade Divac", Ana Košel je zahvalila građanima Srbije koji uspevaju da ostanu solidarni "uprkos svim nevoljama". Ta fondacija je direktno ili indirektno pomogla preko 700.000 ljudi, a u njihove akcije uključilo 650 pojedinaca i 700 kompanija. Rekla je da je "Koalicija za davanje" predložila da se ukine PDV na poklonjenu hranu i opremu za socijalne ustanove i na deo stipendija za učenike ili stipendije.

Predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Feza Tan poručila je da je Petnica mesto gde se pomeraju granice i otvaruju potencijali, i dodala da se svaki dinar investiran u dobročinstvo vrati dvostruko, jer to je ulaganje u društvo i budućnost društva.

"Koaliciju za davanje" su osnovali Fondacija "Ana i Vlade Divac", Kolektiv SMART, Forum za odgovorno poslovanje, Fondacija Trag, Srpski filantropski forum i "Catalyst Balkans", uz saradnju i podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Saveta za društveno odgovorno poslovanje PKS.

XS
SM
MD
LG