Linkovi

Građani Srbije ne podržavaju razgraničenje


 Predstavljanje izveštaja o monitoringu unutrašnjeg dijaloga, koji su pripremili Forum za etničke odnose i Fond za otvoreno društvo, u Medija centru u Beogradu, 22. januara 2019.
Predstavljanje izveštaja o monitoringu unutrašnjeg dijaloga, koji su pripremili Forum za etničke odnose i Fond za otvoreno društvo, u Medija centru u Beogradu, 22. januara 2019.

Unutrašnji dijalog o Kosovu je pretvoren u nametanje ideje razgraničenja po etničkim linijama, iako je, po istraživanjima javnog mnenja ta opcija dobila najmanju podršku građana - istaknuto na današnjem predstavljanju izveštaja o monitoringu unutrašnjeg dijaloga, koji su pripremili Forum za etničke odnose i Fond za otvoreno društvo.

Kako je istakao Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, očekivalo se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao inicijator unutrašnjeg dijaloga, izađe sa nekom političkom platformom, ali je to izostalo, kao uostalom i sam dijalog:

"Unutrašnji dijalog nije rezultirao unutrašnjim konsenzusom. Unutrašnji dijalog, pogotovu onaj njegov institucionalizovani deo po vođstvom Vlade i Radne grupe, je više vodio ka podeli društva, ka konfrontacijama, nego što je bio inkluzivan. Vlast u suštini nije htela da kaže šta želi o Kosovu iz jednog dubljeg razloga, koji je opominjući. Ja mislim da vlast ne zna ni kuda ide, i kuda vodi Srbiju", rekao je Janjić na skupu.

Kako je ocenila Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava, evropske integracije su ključ po kome treba rešavati kosovsko pitanje. Nažalost, prekid briselskog dijaloga, razne kontroverzne izjave predsednika i premijerke Srbije, kao i nedavna poseta Putina Beogradu pokazuju da je retorika srpskih vlasti o priključenju Evropskoj uniji više na nivou floskula, nego istinskog opredeljenja:

"Zašto kosovsko pitanje mora odmah da reši? Naime, ono kidnapuje svu političku energiju za rešavanje ozbiljnih problema koje Srbija danas ima, i kosovsko pitanje jeste generator nacionalizma i homogenizacije građana na isklojučivo etničkoj osnovi. Gde god je nacionalizam glavni i dominira, tu nema demokratskih rešenja", istakla je Kisić.

Kako je ocenila Kisić, podela Kosova bi otvorila pitanje unutrašnjeg uređenja Srbije i fragmentacije države, a ona ujedno sužava prava kosovskih Srba.

Razmena teritorija vodi smanjenju prava Srba na Kosovu, odlaže evropske integracije, negativno utiče na odnose Srbije i Albanije, naglasila je Izabela Kisić i dodala da ni Vašington, niti bilo koja članica EU ne podržavaju razgraničenje na Kosovu.

XS
SM
MD
LG