Linkovi

Građani ocenjuju da je korupcija u velikoj meri zastupljena u Srbiji


Predstavljanje istraživanja o percepciji građana o borbi protiv korupcije, koje je naručila agencija USAID, Foto: Glas Amerike/video grab
Predstavljanje istraživanja o percepciji građana o borbi protiv korupcije, koje je naručila agencija USAID, Foto: Glas Amerike/video grab

Korupcija je u Srbiji zastupljena u velikoj i veoma velikoj meri, stav je 57 odsto učesnika, uglavnom mladih osoba, istraživanja o percepciji građana o borbi protiv korupcije, dok skoro polovina ispitanika, njih 47 odsto, smatra da stvari u Srbiji idu u pogrešnom pravcu.

Na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja, koje je naručila američka agencija USAID, istaknuto je da 52 odsto učesnika istraživanja misli da vlada nije efikasna u borbi protiv korupcije.

Programski direktor Cesida Ivo Čolović je rekao da su najozbiljniji vidovi korupcije korišćenje državnih i javnih resursa za lično bogaćenje, za razvoj privatnog biznisa ili njihovo korišćenje u stranačke svrhe. Ispitanici su, kaže Čolović, na prvo mesto stavili nepotizam:

"Zbirno nam je 45 odsto ispitanika navelo da korišćenje položaja radi zapošljavanja rođaka ili prijatelja, ili korišćenje ličnih poznanstava i rođačkih veza za obavljanje određenih poslova u saradnji sa javnom upravom, predstavlja najrasprostranjenije oblike korupcije u Srbiji", naveo je Čolović.

Kako je još rekao Čolović, gotovo četvrtina građana smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najposvećeniji borbi protiv korupcije, dok su institucije koje se bore protiv korupcije nisko ocenjenje.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić istakao je da se često čuje da se borba protiv korupcije odvija u kontekstu evropskih integracija, ali, kako je rekao, protiv korupcije se treba boriti i u slučaju odustajanja od evropskog puta:

"Imali smo 2013. godine jedan neambiciozno postavljen cilj da se za svega 30 posto poveća broj pravosnažno osuđenih lica za krivična dela korupcije do kraja 2017. godine. U stvarnosti, došlo je čak i do smanjenja broja osuđenih lica, što mislim da je poražavajuće", upozorio je Nenadić.

Među faktore koji najviše ometaju suzbijanje korupcije, ispitanici su istakli neadekvatnu kontrolu državnih službi, strah ljudi da prijave korupciju, stav da se radi o uobičajenoj praksi i odsustvo volje političkih lidera da kontrolišu korupciju.

XS
SM
MD
LG