Linkovi

Grčki parlament ratifikovao sporazum, Severna Makedonija na putu ka NATO


Grčki parlament u toku odličivanja o Prespanskom sporazumu (Foto: Panayiotis Tzamaros/InTime News via AP)
Grčki parlament u toku odličivanja o Prespanskom sporazumu (Foto: Panayiotis Tzamaros/InTime News via AP)

Pojedinačnom prozivkom svih poslanika, grčki parlament ratifikovao je danas, tesnom većinom Sporazum iz Prespe koji je Atina potpisala sa Skopljem prošle godine o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija. Za Sporazum je glasalo 153 poslanika, 146 je bilo protiv, i jedan uzdržan.

Za ratifikaciju Prespanskog sporazuma o rešavanju decenijskog spora između Makedonije i Grčke glasali su svih 145 poslanika iz vladajuće SIRIZA, sedam nezavisnih poslanika i jedan poslanik iz redova opozicione stranke Nezavisni Grci.

Ratifikacijom protokola o pristupanju Makedonije NATO u grčkom parlamentu oficijalno stupa na snagu novo ustavno ime države Republika Severna Makedonija i otklanja se najveća barijera na putu Makedonije za učlanjenje u NATO od 2008. godine.

Nakon ratifikacije sporazuma u parlamentu, premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu ostaje da ubedi većinu poslanika da ratifikuju protokol o pristupanju Makedonije u NATO, čime se u potpunosti završava formalno pravna procedura implementacije ovog sporazuma.

"Danas je istorijski dan, Grčka čuva važand eo svoje istorije i naslednje drevne grčke Makedonije", poručio je danas grčki premijer Aleksis Cipras nakon što je u parlamentu posle 38 sati rasprave ratifikovan Sporazum iz Prespe.

Cipras je poručio da je ovim ispisana "nova stranica" u istoriji Balkana i dodao da će Severna Makedonija, koja je rođena danas, biti prijateljska zemlja i saveznik Grčke.

"Mržnja nacionalističkih konflikata i argumenata ustupuće mesto prijateljstvu, miru i saradnji,” poručio je Cipras na svom Tviter nalogu, dodajući da će nove generacije u obema zemljama biti dužne onima koji su imali hrabrosti i usude da polože temelj "budućnosti mira, solidarnosti i mirne koegzistencije dva naroda".

Nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma lider najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove demokratije Kiriakos Micotakis rekao je da je danas težak i tužan dan za Grčku.

"Vlada je glasala za štetni sporazum iz Prespe. Ratifikacija ovog sporazuma znači službeno priznanje makedonskog jezika i identiteta za građane severnog suseda Grčke i to je prvi put grčka vlada da uradi takvo nešto,” istakao je Micotakis.

On je napomenuo da tamo gde su sve prethodne vlade rekle „ne“, samo je Cipras rekao „da“ i da „samo on zna iz koje razloge je to učinio“, prenosi grčka agencija ANA.

Lider Nove demokratije je predvideo da će to biti početak „novih bolesti“ i da će četvorogodišnje vladanje SIRIZA biti završeno uz velike nacionalne ustupke.

XS
SM
MD
LG