Linkovi

Grčka, Rumunija, Bugarska i Srbija se kandiduju za Mundijal 2030.


Samit Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske u Varni, Bugarska, 2. novembra 2018.

Samit Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske održan je danas u Varni, glavne teme razgovora kvadriterale bile su zajednički infrastrukturni projekti, regionalna stabilnost i evropska pitanja, a na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je neophodno da se dijalozi u regionu nastave, kako bi se izbegli incidenti i sačuvala stabilnost.

Mi smo zahvalni svim zemljama - Bugarskoj, Grčkoj i Rumuniji na podršci koju Srbiji pružaju na evropskom putu, istakao je Vučić uz ocenu da sa svakom od tih zemlja iz okruženja Srbija ima dobre odnose:

"Ja sam naše prijatelje upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana, govorio o odnosima Beograda i Prištine, neophodnosti da se dijalog i razgovori nastave u nadi da ćemo uz njihovu podršku, i uz podršku Evrope i sveta uspeti da izbegnemo bilo kakve incidente, probleme, i da ćemo sačuvati puni mir i stabilnost koji je neophodan za sve nas", rekao je Vučić na skupu u Bugarskoj.

U izjavi medijima posle sastanka sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke Vučić je rekao je da je jedna od njegovih ključnih tema u Varni bila energetika i pitanje snabdevanja gasom posle 2019. godine i dodao da je tražio da se Srbiji omogući da dobija jeftiniji ruski gas.

Vučić: Važno je šta kažu Tramp, Bolton, Pompeo

Kako je rekao, sagovornike je obavestio o toku dijaloga s Prištinom i zamolio ih za podršku Srbiji povodom pokušaja Kosova da postane član Interpola, a na pitanje o inicijativi grupe kongresmene da SAD više podrže Srbiju u traganju za kompromisnim rešenjem za odnose s Kosovom, Vučić je rekao:

"Imate i druge grupe kongresmena, nije touvek jednostavno. Za nas je važno šta će reći Tramp, Bolton, Pompeo, dakle najbliži Trampovi ljudi. A naravno da je važna inicijativa kongresmena i veoma smo im zahvalni. Ja večeras ili sutra ujutru bi trebalo da se sastanem sa Tedom Poom, našim prijateljem iz Teksasa koji je mnogo učinio. Mislim da sam ga i odlikovao", izjavio je Vučić.

Sastanak u Varni nije prošao bez razgovora i o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, to jest o fudbalu - prihvaćena je ideja premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da se ove četiri zemlje kandiduju za domaćine Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, kao i za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine.

Takođe, na marginama kvadriterale u Bugarskoj, Vučić se sastao i premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, a razgovor je vođen o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i globalnim bezbednosnim izazovima.

XS
SM
MD
LG