Linkovi

SAD: Novi pokušaj zakonodavaca da prevazidju krizu


Američki veterani na protestu povodom zatvaranja vlade
Američki veterani na protestu povodom zatvaranja vlade

Na sednici u nedelju, lider većine u Senatu Heri Rid rekao je da je optimističan u pogledu razgovora izmedju njegove stranke i republikanaca

Američki zakonodavci danas održavaju sastanak uprkos činjenici da je federalni praznik, dok rade na rešavanju dvostrane fiskalne borbe oko delimično zatvorenih vladinih agencija i predstojećeg krajnjeg roka za blagovremenu otplatu državnih dugova Vašingtona. Novinar Glasa Amerike Ričard Grin pripremio je detaljniji izveštaj o političkoj krizi koja je paralizovala Vašington i dovela svetsku ekonomiju do ruba nove recesije.

Tokom retke sednice u nedelju, lider većine u Senatu Heri Rid rekao je da je optimističan u pogledu razgovora izmedju njegove stranke i opozicionih republikanaca za okončanje dvonedeljnog političkog zastoja.

„Svi u ovom telu znaju i mislim da američki narod zna, da sam se juče sastao sa senatorom Mičom Mekonelom. I danas razgovaramo. Uveren sam da će republikanci dopustiti da vlada ponovo proradi i da se produži sposobnost ove zemlje da plaća svoje dugove.“

Demokrate i republikanci u Senatu upinju se da postignu sporazum o povećanju nivoa zaduživanja čiji rok ističe u četvrtak. Ukoliko ta granica ne bude pomerena, Sjedinjene Države više neće moći da pozajmljuju novac za isplatu poverilaca i ispunjavaju druge fiskalne obaveze.

U jučerašnjem TV intervjuu, direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, rekla je da će propust da se poveća nivo zaduživanja povećati rizik od nove globalne recesije.

„Ukoliko dodje do kombinacije zatvaranja vladinih agencija na duži period i, što je još ozbiljnijie i štetnije, ukoliko ne bude podignut nivo zaduživanja, sa izvesnim stepenom izvesnosti i dovoljno brzo da se ljudi umire da je ekonomija u dobrom stanju, to bi dovelo do velike neizvesnosti i rizika od poremećaja pa bi stanje američke ekonomije ponovo bilo dovedeno u pitanje, a najveća ekonomija u svetu neće biti poštovana ukoliko ne ispuni neke od svojih obaveza.“

U medjuvremenu, kraj spomenika poginulima u Drugom svetskom ratu, u Vašingtonu, održan je protest koji su predvodili istaknuti konzervatici poput republikanskog senatora Teda Kruza:

„Dozvolite da vam postavim jednostavno pitanje: zašto federalna vlada troši novac da podigne barikade i spreči veterane da posete ovaj memorijal?“

Pomenuti spomenik je zvanično zatvoren od 1. oktobra, kada su stotine radnika Nacionalne službe za održavanje parkova, koja čuva i Nacionalni mol, otišle na prinudni odmor pošto Kongres nije odobrio privremeni budžet.

Neki demonstranti su odneli delove metalne ograde oko spomenika do Bele kuće i naslagali ih ispred kapije gde su se suočili sa specijalcima u punoj opremi.

Predsednik Barak Obama i demokrate traže da Kongres odobri takozvani „čisti“ zakon o budžetu i zakon o povećanju nivoa zaduživanja pre no što se pristupi pregovorima o drugim pitanjima poput smanjenja državnih troškova i predsednikovog programa zdravstvenog osiguranja. Mnogi repulikanci žele da se o tome pregovara pre nego što se glasa o budžetu.
XS
SM
MD
LG