Linkovi

Rekordna cena zlata

  • Vesti Amerike

Rekordna cena zlata

Cena zlata je oborila rekord svih vremena, jer investitori odustaju od riskantnijih ulaganja zbog bojazni da politički lideri neće uspeti da savladaju dužničku krizu u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Dok su akcije na berzama pale na najniži nivo posle 11 meseci, zlato dostiže novu, rekordnu vrednost. Investitori širom sveta odbacuju rizičnije resurse i kupuju sjajni žuti metal iz straha da politički lideri neće uspeti da savladaju dužničku krizu u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Potpredsednik Korejske berze zlata, Čoi Ijun-Gju, kaže da je reagovanje bilo momentalno.

Od juče, cene zlata su naglo krenule u visinu. Čak ni mi ne možemo da ocenimo koliko će da skoče za dan.“

Zlato – tradicionalni spas od finansijskih oluja – premašilo je 1770 dolara za uncu, što je najnoviji u nizu rekorda.

Ono je i dalje prelazilo iz ruke u ruku kao investicija u mnogim zlatarskim radnjama.

Nik Parsons iz Nacionalne banke Australije, kaže da će cena verovatno nastaviti da raste sve dok centralne banke iz svojih rezervi ne puste više obveznica u promet.

Nema razloga za pretpostavku da će zlato da se zaustavi na ceni od dve hiljade dolara za uncu – jedino što bi moglo da zaustavi rast je strateški usaglašena akcija globalnih monetarnih vlasti.“

Međutim, nove visoke cene zlata su danas u Kini preplašile mušterije. Prodavnice zlata u Hongkongu, obično prepune mušterija iz drugih delova Kine, bile su gotovo prazne.

XS
SM
MD
LG