Linkovi

Šutanovac: Peti oktobar - dan za ponos


Hiljade ljudi okupljene ispred Savezne skupštine na slavlju 6. oktobra 2000.

Uprkos razočarenja i nekih neispunjenih obećanja, 5. oktobar, po oceni predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca ostaje dan za ponos, kada su građani pokazali da postoji linija koju niko ne može nekažnjeno da pređe.

U pisanoj izjavi povodom 16. godišnjice petooktobarskih promena, Šutanovac ističe da je to istorijski važan dan, kada je Srbija odlučila da postane deo sveta, da se vrati u Ujedinjene nacije i Savet Evrope, kada su skinute sankcije, vraćene otete penzije, stara devizna štednja, i kada je uspostavljena vladavina prava.

Kako zaključuje Šutanovac, oni koji su danas na vlasti trude se da ponište sve tekovine petog oktobra: više nema sankcija, ali sada država porezima i akcizama sankcioniše građane, nema dugovanja za penzije, sada ih država protivzakonito smanjuje, i više nema zakona kojima se silom ukidaju mediji, jer sada cenzura vlada, smatra Šutanovac uz poruku da će DS ponovo pobediti.

U oštrom saopštenju, SNS ističe da kada Šutanovac kaže da će opet pobediti, to u realnom životu znači da DS hoće još da krade, dok premijer Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić smatra da 5. oktobar ima i dobrih, i loših strana:

"Pokušaću da budem objektivan i da kažem da su se 5. oktobra dogodile neke stvari koje su morale da se dogode, i neke stvari koje nisu smele da se dogode. Moralo je da se dogodi to da Srbija izađe iz međunarodne izolacije, i to je bila važna tekovina. Kao što nije smelo da se dogodi da sve što su generacije građana Srbije stvarale, gradile bude opljačkano i uništeno u nekoliko godina posle 5. oktobra."

A tokom današnje posete nemačkih parlamentaraca redakciji Danasa, glavni i odgovorni urednik lista Dragoljub Petrović rekao je da vlada Aleksandra Vučića doživljava novinare kao opoziciju koja hoće da je sruši:

"Mi ovde imamo problem da imamo jako slabu političku opoziciju u državi, i zato vlast medije doživljava kao opoziciju, odnosno kao nekog ko hoće njih da sruši sa vlasti i da dođe na vlast. To naravno nije tačno. U takvo odnosu snaga uvek nastradaju mediji i novinari, kada vlast doživljava medije kao opoziciju."

Šef delegacije nemačkih poslanika Matijas Midelberg je rekao da bez slobodnih medija nema ni funkcionalne demokratije. On je napomenuo da je delegacija nemačkih poslanika došla u Srbiju na preporuku Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta za Balkan.

XS
SM
MD
LG