Linkovi

Godišnjica martovskog nasilja nad Srbima


Obeležavanje 13. godina od nasilja 17. marta 2004.

U petak se navršava 13 godina od najvećeg nasilja nad Srbima na Kosovu nakog dolaska međunarodnih mirovnih snaga, kada je stradalo 19 osoba. Ovaj dan obeležen je parastosom i nizom manifestacija širom Kosova.

Trinaest godina od najvećeg etnički motivisanog nasilja nad Srbima u Gračanici je obeleženo parastosom u manastiru Gračanica, polaganjem cveća na spomenik u centru sela i ispred umetničke instalacije Mising i otvaranjem likovne kolonije. Nakon toga održana je i akademija pod nazivom - da se ne zaboravi.

“Obeležavajući događaj koji je proizvod brutalnosti i zla, mi se protiv toga branimo onim što je ljubav i lepota”, kazao je otac Ilarion, igumana manastira Draganac.

Obeležavanju sećanja na 17. mart 2004. godine prisustvovali su i zvaničnici Vlade Srbije.

„Danas sa ovog mesta hoću da poručim svima, odnosno zajedno da poručimo svima da mogu sve da urade, da mogu sve da nam uzmu, mogu i život da nam uzmu, ali dok dišemo, dok zadnji atom snage imamo ne mogu da nam uzmu pravo da se sećamo. Ne mogu da nam uzmu pravo da se sećamo svih naših žrtava, svakog ubijenog Srbina, svake zapaljene crkve, svakog zapaljenog manastira, svake pogažene travke na srpskoj njivi koja je natopljena srpskom krvlju i srpskim znojem, ne mogu da nam uzmu pravo da tražimo pravdu i istinu“, rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović.

„Ovih dana smo svedoci da bi oni hteli još jednom da promene uniformu, da obuku uniformu vojske Kosova i da konfiskuju i otmu sve što nisu uspeli da opljačkaju. Ni jedno ni drugo neće moći”, rekao je predsednik Komisije za nestala lica u Vladi Srbije Veljko Odalović.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u četvrtak da ga je sramota zbog događaja koji su se dogodili 17. marta 2004 godine.

Te 2004. godine desilo se ono što je trebalo najmanje da se dogodi Kosovu. Desilo se nešto što je napravilo Kosovu da se osrami, desilo se ugrožavanje crkava, paljenje nekoliko njih, spaljeno je i nekoliko kuća. Za to lično ako me pitate i tada i danas naglasiću - mene je sramota od tih akcija ko god da ih je počinio“, rekao je Tači.

Povod za početak martovskog nasilja bila je, kako je kasnije utvrđeno lažna vest, o tome da su Srbi odgovorni za utapanje dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra na severu Kosova.

U tom trodnevnom talasu nasilja život je izgubilo 19 osoba, osmoro Srba i 11 Albanaca. Tom prilikom proterano je oko četiri hiljade Srba iz svojih domova, a uništeno je i spaljeno preko 800 srpskih kuća i 35 crkava i manastira.

XS
SM
MD
LG