Linkovi

Godišnjica Fondacije Ana i Vlade Divac: Deset godina solidarnosti


10 godina Fondacije Ana i Vlade Divac

Pomoć za 600 hiljada ljudi, krov nad glavom za 700 porodica, podrška za posao za 800 porodica, obnovljeno 90 javnih objekata i 450 omladinskih inicijativa – rezultati su deset godina rada Fondacije Ana i Vlade Divac.

Ova fondacija osnovana je 2007. godine, kao nastavak dvadesetogodišnjeg humanitarnog rada Ane i Vlada Divca, započetog u Sjedinjenim Američkim Državama. U proteklih 10 godina, Fondacija je zahvaljujući brojnim donatorima, pojedincima, kompanijama i organizacijama prikupila 13,5 miliona dolara i pomogla više od 600.000 ljudi.

Stambeno je zbrinuto više od 700 porodica, i podržano više od 800 malih porodičnih biznisa i poljoprivrednih gazdinstava.

Pored toga, Fondacija je u proteklom periodu obnovila i opremila više od 90 javnih objekata (vrtića, škola, sportskih terena, bolnica, prihvatnih i centara za azil) i podržala 450 omladinskih inicijativa u Srbiji.

10 godina Fondacije Ana i Vlade Divac
10 godina Fondacije Ana i Vlade Divac

Pozdravljajući goste na svečanosti koja je povodom jubileja održana u Narodnom pozorištu, osnivač Fondacije, nekadašnji poznati košarkaš, čija je karijera obeležena u NBA, Vlade Divac, podsetio je da je humanitarnim radom počeo da se bavi pre 20 godina. „Bio je to uzvik da uvek može drugačije, protiv zla koji nam je doneo rat. Smatram da je uspeh čoveka merljiv dobrom koji je ostvario. Zato želimo da povratimo poverenje u humanost, da inspirišemo druge“.

Divac kaže da je pre 10 godina to bila smo jedina fondacija, a da ih danas ima 50. „Do kraja života ne želim da prezentujem samo Srbiju već i svet koji stoji iza vrednosti ljubavi, mira, poštenja i humanosti“, rekao je Divac.

Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije, citirala je misli majke Tereze o dobroti, a zatim poručila:

„Naš san za sledeću dekadu je da uključimo sve članove društva, Vladu, verske zajednice, sve one koji čine dobra dela jer to žele da rade. Da ti ljudi postanu postanu vidljiviji, da budu elita ovog društva. Zato vas pozivam da nam se pridružite u menjanju vrednosti i menjanju značenja elite u srpskom društvu.“

Od prošle godine Fondacija Divac dodeljuje nagradu za izuzetan doprinos razvoju filantropije u Srbiji a ove godine to priznanje je na svečanosti uručeno episkopu istočnoameričkom Irineju za izuzetne zasluge i doprinos u poboljšanju uslova života naših najugroženijih sugrađana.

Američka USAID jedna je od većih donatora i partnera Fondacije Divac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG