Linkovi

Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije, CG

  • Elvir Bucalo
  • Rade Ranković
  • Nebojša Redžić

Srbija treba da nastavi putem kojim se kreće, značajni rezultati su postignuti, otvorena četiri poglavlja pregovora o prijemu u EU, dok će otvaranje novih pregovora zavisiti od napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, rečeno je, izmedju ostalog, u Briselu tokom predstavljanja Godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Srbija nastavlja da napreduje kad je riječ o političkim i ekonomskim kriterijumima za ocjenu napretka zemalja kandidata. Najbolje ocijenjeni elementi su ekonomsko upravljanje zemljom, reforma državne uprave, kao i konstruktivna uloga Srbije u saradnji u regionu.

"Srbija treba da nastavi sa reformama posebno na polju vladavine zakona, a mislim da je dobro naglasiti da se popravljaju i ekonomski pokazatelji, a to je važno jer ako gledate rast duga, on se udvostručio tokom prošlih pet godina, ali sada je zaustavlje, raste bruto-nacionalni dohodak, dakle, riječ je o obećavajućim znakovima. Srbija treba i da ojača svoju ulogu u regionu. Nadam se da predstojeći predsjednički izbori ne vode zaustavljanju svih ovih napora. Ljudi bi mogli da koriste više populističku, nacionalističku retoriku koja definitivno nije od koristi", kaže komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Napredak Srbije u pregovorima je direktno povezan sa napretkom u normalizaciji odnosa sa Prištinom, naglašava se, što čini neizvjesnim njihov nastavak. Medjutim prema evropskom komesaru, još uvijek ima prostora da Srbija sa svoje strane učini nešto.

"Na primjeru komunikacija, Srbija može sama da ispuni dogovoreno, dok sa druge strane i Kosovo treba da načini korake ka uspostavi ZSO", kaže Han.

Nezvanično se saznaje da su odredjeni pomaci u dijalogu ipak načinjeni što, tvrdi se u EK, stvara mogućnost da se nova poglavlja pregovora otvore još tokom ove godine.

Kada je o CG riječ, ističe se napredak zemlje u reformama i evropskim integracijama, posebno u vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, konstatuje činjenica da održani izbori, te ukazuje na nastavak posla.

"Činjenica da je CG, uprkos prtiscima, nastavila sa kretanjem evropskim piutem, mora biti posebno naglašena", ističe Han.

I konačno, koliko će američki izbori uticati na evropskol-američko partnerstvo kada je Zapadni Balkan u pitanju?

"Prerano je govoriti o tome, ali ako uzmemo u obzir prve izjave novoizabranog predsjednika, onda mislim da treba očekivati nastavak saradnje a mi, prije svega Evropa smo iznimno fokusirani, opredjeljeni radu na ZB, mi smo tu više angažovani u vlastitom interesu i to će se svakako nastaviti", zaključuje Han.

Vučić: Srbija je lojalan partner EU

Srbija je zabeležila održiv napredak na putu ka Evropskoj uniji, što je dovelo i do otvaranja prva četiri poglavlja, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i dodao da je Srbija pohvaljena za ekonomski napredak, reformu javne administracije i ulogu u suočavanju sa migrantskom krizom.

Predajući godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, Devenport je ukazao i na to šta je Evropska komisija preporučila srpskim vlastima.

"Potrebno je da to bude praćeno reformom u oblasti vladavine prava, stvaranjem novih radnih mesta i povećanjem zarada", poručio je Devenport.

Izveštaj je u dobroj meri realističan i ozbiljno sastavljen, ocenio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i napomenuo da to ne znači da mora da se saglasi sa svim što je u tom dokumentu EU o Srbiji napisano.

"Za nas je veoma važno da gotovo u svim poglavljima ostvarujemo napredak. Za nas je od izuzetnog značaja da EU veoma pozitivno ocenjuje našu političku ulogu u regionu, našu političku ulogu u mograntskoj krizi", rekao je premijer Srbije.

Vučić je ponovio da Srbija jeste na evropskom putu, da želi da bude deo tog društva, da je Srbija lojalan partner EU i da veruje da to uviđaju i mnogi predstavnici članica Unije. Ujedno, on je izrazio nadu da će nova poglavlja u pregovorima sa EU biti uskoro otvorena.

Izvještaj o napretku Crne Gore ka EU predstavljen u Podgorici

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da je potrebno rezultata u vladavini prava, da je izbore karakterisalo generalno poštovanje osnovnih sloboda, te da se od nadležnih institucija očekuje da brzo istraže navodne neregularnosti.

U Crnoj Gori je potrebno brzo formirati novu vladu i krenuti naprijed na putu ka Evropskoj uniji i ozbiljno se pozabaviti borbom protiv korupcije i problemima u ekonomskoj oblasti, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav na pres konferenciji, nakon što je premijeru Milu Đukanoviću uručio primjerak Izvještaja o napretku.

On je, predstavljajući Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu, rekao da je u većini oblasti ostvaren napredak. Pojedinačno, rekao je da je država “umjereno” spremna na polju javne uprave i pravosudnog sistema, da je postigla “određeni nivo” spremnosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodnog izražavanja i da igra konstruktivnu ulogu na polju regionalne saradnje.

„Naravno, ima mnogo otvorenih pitanja koja se moraju rješavati i na kojima se mora raditi“, kazao je Orav.

On je poručio da ne žele samo da kritikuju, ali da je suština kritike da pomognu vladi, opoziciji, civilnom društvu, novinarima, da „poguraju stvari“ i riješe probleme da bi se Crna Gora bolje pripremila za članstvo.

„Rekao bih da je sada važno brzo formirati vladu kako bi se krenulo naprijed na putu ka EU. Drugo, ono što je važno je ozbiljno se pozabaviti borbom protiv korupcije i treće – pozabaviti se problemima u ekonomskoj oblasti“, naveo je Orav.

On je poručio da organizovani kriminal i korupcija predstavljaju problem u svakoj državi.

"Moramo na vrlo ozbiljan način rješavati tu problematiku. Problemi koji postoje u Crnoj Gori vezano za to već su naglašavani u prethodnim izvještajima, kao i u ovom, i institucije za borbu protiv toga postoje, ali treba da se protiv tih pojava bore na mnogo ozbiljniji način“, kazao je Orav.

On je, odgovarajući na pitanje o hapšenjima na dan izbora, rekao da je potrebna brza istraga i da se moraju sagledati činjenice, nakon čega će donijeti određene zaključke.

Što se tiče ekonomije, fiskalna pozicija Crne Gore je pogoršana, a povećani nivo javnog duga predstavlja izazov za fiskalnu održivost. Treba preduzeti mjere da se ograniči trenutna potrošnja i poboljša naplata prihoda, rekao je Orav.

Orav je poručio da Izvještaj treba da čitaju zaposleni u vladi, prevashodno oni koji će biti u novoj vladi.

„Nadamo se da će taj dokument biti osnova za akcioni plan, odnosno za način rada i postupanje u idućoj godini, za rješavanje onih stvari koje smo istakli i sve će biti jako bitno. Mi uvijek ne hvalimo, ali stvari koje moraju da se rješavaju je lako prepoznati i staviti ih u akcioni plan Crne Gore za dalje postupanje“, naveo je on.

XS
SM
MD
LG