Linkovi

I dalje nepoznata sudbina Srba otetih na Belaćevcu


Srbi na protestu u Gračanici traže da se rasvetli sudbina nestalih (arhivska fotografija)

Danas je obeleženo 19 godina od prvog masovnog kidnapovanja Srba na Kosovu kada su oteti radnici površinskog kopa Belaćavac. Predstavnici srpskog i albanskog udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih tokom rata na Kosovu ponovo su juce uputili apel zvaničnicima u Beogradu, Prištini i međunarodnoj zajednici da preuzmu konkretne mere kako bi rasvetlili sudbinu nestalih lica.

Članovi Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba, lokalni I zvaničnici Vlade Srbije položili su danas vence na „Spomenik Istine” u severnoj Mitrovici I odali poštu stradalima i nestalima pre, tokom i posle sukoba na Kosovu. Na današnji dan pre 19 godina kidnapovano je devet radnika površinskog kopa Belaćevac kod Obilića, a do danas se o njima još uvek ništa ne zna.

19 godina mi ponavljamo istu priču, 19 godina pričamo u vetar, i vetar raznosi reči pa ih neko čuje, a nas ne čuje niko. Zapravo čuju nas, ali niko ne haje za reči očajnika. Iznosimo podatke precizne, nemamo kome, pišemo zahteve, molimo, kumimo i ništa”, rekao je kordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu Milorad Trifunović.

Predstavnici srpskog i albanskog udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih tokom rata na Kosovu Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini uputili su juče apel zvaničnicima u Beograda, Prištine i međunarodne zajednice da konačno rasvetle sudbinu nestalih lica.

Ovaj apel upućen je pred konferenciju u Ženevi na kojoj će o nestalim licima govoriti članovi radnih grupa za nestale iz Beograda i Prištine, kao i članovi radne grupe Ujedinjenih nacija za prisilne ili nedobrovljne nestanke.

Više od 18. godina čekamo na vesti o našim nestalim sinovima, očevima, majkama, braći i sestrama. Dali smo informacije različitim međunarodin organizacijama da više ni sami ne znamo koliko. Neki od nas su dali preko 30 izjava od septembra 1999. godine pa do 2016. godine u vezi njihovog nestanka i svaki put nam je rečeno da ćemo biti obavešteni o bilo kakvom napretku, ali to su bile prazne reči“, navodi se u apelu koji je pročitao Barjam Ćerkini.

Apelujemo na Beograd i Prištinu kao i na međunarodnu zajednicu da imenuju visokog predstavnika sa dovoljno jakim mandatom i autoritetom kako bi se naša patnja okončala, da pronađemo ostatke naših najmilijih i ožalimo ih onako kako dolikuje“, rekao je koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu Milorad Trifunović.

Dvodnevna konferencija u Ženevi na kojoj će se govoriti o nestalim licima tokom rata na Kosovu biće održana 29. i 30. juna. Na Kosovu se još uvek traga za 1650 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG