Linkovi

Posthumno pomilovanje za četvoricu nedužnih crnaca


Guverner Floride Ron Desantis dodelio je posthumno pomilovanje nedužnoj "četvorki iz Grouvlenda"

Četvorica crnaca pogrešno optuženih da su silovali 17-godišnju belkinju u južnoj državi Floridi pre 70 godina posthumno su pomilovana u petak.

Čarls Grinli, Volter Ervin, Samjuel Šepard i Ernest Tomas dobili su nadimak "četvorka iz Grouvlenda". Svi su sada mrtvi ali su članovi njihovih porodica još živi. Njihovi rođaci prisustvovali su pretresu u Talahasiju, gde su zvaničnici jednoglasno glasali za to da se četvorica muškaraca posthumno oslobodi krivice.

"Nikada nije kasno da se uradi prava stvar", saopštio je guverner Floride Ron DeSantis. "Verujem da je vladavina zakona sveta veza jednog društva. Kada se ona prekrši, svi patimo. Za četvorku iz Grouvlenda, istina je bila zakopana."

Tomas je linčovan ubrzo posle incidenta 1949. Ostala trojica Afroamerikanaca su mučena dok nisu priznala krivicu, kada ih je osudila kompletno belačka porota. Šeparda je ubio šerif koji ga je prevozio na ponovljeno suđenje. Grinli i Ervin su osuđeni na doživotnu robiju. Norma Pedžet, navodna žrtva silovanja, još je živa. Ona je takođe prisustvovala pretresu. "Ne lažem", rekla je na pretresu.

Nezavisni istražitelji su dokazali da su muškarci, koji su osuđeni bez ikakvih dokaza, za vreme ozloglašene ere rasne diskriminacije u SAD, bili nedužni.

Knjiga o ovom slučaju "Devil in the Grove" osvojila je Pulicerovu nagradu 2013.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG