Linkovi

Godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića


Obeležavanje 17 godina od ubistva Zorana Đinđića, Foto: video grab
Obeležavanje 17 godina od ubistva Zorana Đinđića, Foto: video grab

Na današnji dan pre 17 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić, prvi predsednik Vlade izabran nakon obaranja sa vlasti Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine. Tim povom održan je niz komemoracija, a vence u dvorištu Vlade, na mestu gde je Đinđić ubijen položili su članovi aktuelne vlade predvođeni premijerkom Anom Brnabić, kao i članovi Vlade na čijem čelu je bio ubijeni premijer Zoran Đinđić, predvođeni predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem.

Rukovodstva i članovi Demokratske stranke i Nove stranke položili su vence i na grob Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a predsednik DS-a Zoran Lutovac je rekao da su pucnji u Đinđića bili i pucnji u promene koje su Srbiji bile potrebne:

"Licemerno je da mnogi od onih koji su se radovali na taj dan, danas se pozivaju na Zorana Đinđića i samo simbolički žele da se operu. A sa druge strane, sve što rade suprottno je od onoga što je radio Zoran Đinđić i upravo rade na zaustavljanju onoga što je on započeo. A to je modernizacija Srbije i stvaranje jedne demokratski uređene države", rekao je Lutovac.

Na pitanje da li su oni koji su izvršili atentat uspeli u nameri da zaustave reforme i modernizaciju Srbije koju je Zoran Đinđić pokušao da sprovede, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da su danas svi protiv reformi i orijentacije ka Evropskoj uniji:

"Tu treba imati u vidu da je taj odnos snaga koji je uvek bio negatovan u odnosu na evropsku opciju, odnosno na evropeizaciju, reforme društva i menjanje sistema vredsnosti - znači, Đinđić je bio jedan od retkih političara koji je artikulisao tu viziju, veliko je pitanje da li bi on uspeo uopšte i da li bi na izborima koji su bili pred njim dobio većinu, i kako bi delovao u opoziciji. U svakom slučaju verovatno bi imali neku solidniju opoziciju, koja istinski misli o Evropi i evropeizaciji Srbije. Danas, čini mi se, da smo dalje od njega nego što smo bili u vreme kad je on bio na vlasti. Zašto? Zato što su na vlasti danas partije koje su bile deo toga ratnog projekta, koje nikada nisu oprostile Đinđiću hapšenje Miloševiće", izjavila je Glas Amerike Biserko.

Zoran Živković, koji je posle atentata preuzeo vođenje Vlade Srbije do izbora 2003. godine, danas lider Nove stranke je ocenio da bi Srbija već bila članica Evropske unije da je Đinđić živ.

Kako je rekao, Srbija nema tako obrazovanog i hrabrog lidera kao što je bio Đinđić, koji predviđa šta treba da se čini i onda to i radi, dodao je Živković.

XS
SM
MD
LG