Linkovi

Stejt Department: Korupcija i nasilje nad novinarima problem u regionu Balkana


Državni sekretar Majk Pompeo predstavlja izveštaj o ljudskim pravima za 2018.
Državni sekretar Majk Pompeo predstavlja izveštaj o ljudskim pravima za 2018.

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt Departmentu godišnji izveštaj o ljudskim pravima. Kao države u kojima se najviše krše ljudska prava naveo Venecuelu i Kinu, zatim Iran, Sudan i Nikaragvu ali je dodao da i kod američkih saveznika ima negativnih pojava.

Kad je u pitanju izveštaj za Balkan, za Srbiju se kao problemi navode – korupcija, uključujući i visoke zvaničnike, nasilje nad novinarima i nasilje nad LGBT zajednicom.

Navodi se da je vlast pokušala da procesuira zvaničnike koji krše ljudska prava, ali da je prijavljeno da su mnogo slučajevi korpucije, nasilja I ostalh kršenja ljudfskih prava prošli nekažnjeno.

Za Kosovo se navodi da se kršenja ljudskih prava najviše ogledaju u proterivanju izbeglih, ukorenjenoj vladinoj korupciji, nasilje nad novinarima, kao i pretnje, zatim nasillje prema nacionalnim manjinama i marginalnizovanim grupama i to od strane bezbednosnih snaga.

Vlada je procesuirala neke zvaničnike za zloupotrebe, ali izveštaj navodi da se stiče utisak, da su viši zvaničnici prošli nekažnjeno. Za Crnu Goru se u izveštaju kao problem navode korpucija, trgovina ljudima, napadi na novinare I LGBT zajednicu. Nekažnjivost se ističe kao problem koji i dalje postoji jer zvaničnici koji krše ljudska prava nisu snosili posledice.

"Rekli smo onima koji degradiraju ljudsko dostojanstvo da će platiti cenu. Ako ima zloupotreba, biće detaljno dokumentovane i objavljene. Otkrivanjem zloupotreba i pritiskom nad nerazumnim režimima, možemo nešto da promenimo. U to smo se uverili tokom godina. Ovaj izveštaj je uticao da vlade menjaju politiku, nadamo se da će tako i biti u budućnosti i da ćemo činiti da represivni režimi počnu da poštuju ljudska prava", poručio je Majk Pompeo.

On je dodao da će Amerika uvek reagovati na kršenja ljudskih prava, pogotovo kad represivni režimi pokušavaju da ućutkaju aktiviste, ili tamo gde nema poštovanja ili tolerancije.

Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.

XS
SM
MD
LG