Linkovi

Godfri: Zabrinutost za slobodu medija, ne samo u vezi sa virusom


Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri tokom skajp razgovora za Glas Amerike (Foto: VOA)
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri tokom skajp razgovora za Glas Amerike (Foto: VOA)

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri pohvalio je Vladu Srbije i njene postupke u borbi protiv koronavirusa i istakao da je uradila dobar posao, ali i dodao da deli zabrinutost Evropske unije i drugih posmatrača o slobodi medija u Srbiji.

On je za televiziju N1 izjavio da je pandemija koronavirusa potpuno nova situacija i da su države reagovale najbolje što umeju, a da je Vlada Srbije uradila dobar posao. On kaže da može da konstatuje da postoje kritike da se s restriktivnim merama otišlo predaleko, ceni to mišljenje, ali da on ne bi kritikovao Vladu.

"Delimo zabrinutost EU i drugih posmatrača o statusu slobode medija u Srbiji, ali to nema konkretno samo veze sa koronavirusom. Ja ne bih kritikovao Vladu", objasio je Godfri.

On je kazao i da pristup Srbije u borbi protiv pandemije predstavlja priliku da se napreduje u odnosima Beograda i Prištine, a kao primer je naveo pomoć koju je Srbija poslala Kosovu.

"Srpsko rukovodstvo delilo je medicinski materijal, stručnost i pomaže ne samo ljudima u Srbiji, već i u Prištini i bio sam time impresioniran. Pokušavamo da se taj zamajac održi", kazao je ambasador za N1.

Dodaje da je optimista da će dijalog između Beograda i Prištine biti nastavljen, a kako kaže specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel aktivan je na tom pitanju i u stalnom kontaktu sa liderima u Beogradu i Prištini.

"Jedini način da preživimo i da nešto obnovimo je da radimo zajedno"
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00

Kada je u pitanju vršenje političkog uticaja kroz humanitarnu pomoć iz Kine i Rusije, sagovornik N1 objašnjava da se Srbija vodi svojim interesima i da mu je drago što su predsednik i premijerka podvukli da Srbija vidi svoju budućnost u EU.

"Kao što sam rekao, Srbija je suverena zemlja i treba da ima sve moguće kontkate i na srpskom narodu da je da odluči o tome", zaključuje ambasador.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG