Linkovi

Globalizacija specijalnih efekata


Studio za specijalne efekte "Zoic" u Los Andjelesu izradjuje vizuelne efekte za seriju "Falling Skies".
Studio za specijalne efekte "Zoic" u Los Andjelesu izradjuje vizuelne efekte za seriju "Falling Skies".

Vizuelni efekti za holivuske filmove sve češće se izradjuju u inostranstvu. Dok medjunarodni talenti pozdravljaju globalizaciju, američki stručnjaci za specijalne efekte ostaju bez posla zbog jeftine konkurencije iz inostranstva.

U većini današnjih holivudskih filmova mogu se videti brojni izvanredni vizuelni efekti. Mnogi od njih su ranije bili pravljeni u Holivudu, ali to više nije slučaj. Sada jedan film može da ima efekte koji su radjeni u nekoliko različitih zemalja. Novinarka Glasa Amerike iz Los Anđelesa Elizabet Li izveštava kako gobalizacija utiče na umetnike u Holivudu, a i širom sveta.

Tomi Vilijamson je strastven kada je reč o pravljenju filmova. On je kao bivši supervizor za vizuelne efekte radio na mnogim holivudskim filmovima, ali sa tim je gotovo.

“Duša me boli što moram da napustim sve ovo; odnosno nisam rekao da sam ja taj koji je to napustio. To sve je napustilo mene”.

Vizuelni efekti sada zahvaljujući tehnologiji, mogu da se prave bilo gde u svetu i oni se za sve više holivudskih filmova prave u drugim zemljama.

Venkateš Rodam je direktor kompanije “Reliance MediaWorks” iz Indije.

“U poslednjih 5 do 7 godina je došlo do ekspanzije proizvodnje sadržaja u različitim delovima sveta. Ne samo u Indiji već i u Kini, na Tajvanu, u Koreji, Indiji…to su sve tržišta na koja Holivud šalje poslove”.

Zemlje poput Indije nude niže cene, a neke čak daju finansijski stimulans ne bi li privukle projekte.

“Radio sam u 12 različitih kompanija za vizuelne efekte. U pet od tih sam bio u upravi i svih pet je bankrotiralo, uglavnom iz dva razloga - zbog načina na koji radimo i trke u subvencijama koja je mnoge od nas izgurala iz biznisa”, kaže Dejv Rend iz Asocijacije digitalnih umetnika, profesionalaca i tehničara.

Dejv Rend i Danijel Lej su, koosnivači te Asocijacije. Oni ističu da subvencije koje druge zemlje nude odvlače posao iz Holivuda. Lej kaže da rešenje leži u američkim federalnim sudovima.

“Vlada Sjedinjenih Država ima veoma stroge zakone protiv subvencija, koji postoje već godinama, a prema kojima domaće kompanije koje su oštećene zbog ovih međunarodnih subvencija mogu da traže pravnu pomoć kroz trgovinske sudove”.

On dodaje da zahteva od američkog federalnog suda da uvede obavezni porez na specijalne efekte radjene van Sjedinjenih Država.

“To nije progresivna ideja. Time zapravo veštački naduvavate cenu i limitirate talenat koji je na raspolaganju”, upozorava Venkateš Rodam iz kompanije "Reliance Mediaworks."

Rodam kaže da Holivud može da bira međunarodne talente.

To ide u prilog umetnicima poput Kunala Čindarkara, koji radi za holivudske filmove iz kompanije za vizuelne efekte “Double Negative” sa sedištem u Singapuru. On se za naš program javio putem Skajpa.

“Ljudi koji sa mnom rade u firmi Double Negative su iz svih krajeva sveta. Imamo ljude iz Australije, Velike Britanije, Francuske”.

Rodam kaže da rad sa Holivudom poboljšava svetski kvalitet filmova. On dodaje da je ključ za opstanak kompanija za vizuelne efekte da prošire svoje usluge i na druge poslove u filmskoj industriji.

Firmama je takodje potrebno prisustvo u zemljama u kojima se obavlja posao, što uključuje i Sjedinjene Države.

“Ne možete da preživite na ovom tržištu bez fizičkog prisustva. Dakle, sa te perspektive, kompanije poput naše će nastaviti da stvaraju poslove za Amerikance u Americi, umesto da razmišljaju o tome koliki deo poslova može da se obavi u Kanadi ili Britaniji, Indiji ili Kini", primećuje Venkateš.

Rodam zaključuje da će industrija vizuelnih efekata nastaviti da se razvija te da oni koji žele da ostanu u igri - moraju da nastave da se prilagođavaju.
XS
SM
MD
LG