Linkovi

Rast nezaposlenosti uprkos oporavku


Projekcije za nezaposlenost u svetu
Projekcije za nezaposlenost u svetu

Globalna ekonomija se možda oporavlja, ali Medjunarodna organizacija rada navodi da taj oporavak nije doveo do poboljšanja globalne slike o nezaposlenosti.

U novom izveštaju objavljenom ove nedelje, agencija UN-a koja se bavi problemom nezaposlenosti ističe da je nezaposlenost širom sveta u porastu, posebno medju mladima.

Svetska banka je saopštila da će rast u bogatim zemljama pospešiti globalni ekonomski oporavak sa opštom stopom rasta od 3,2 odsto 2014-e – a potom 3,5 posto 2015-e. Medjutim, Medjunarodna organizacija rada smatra da takvi izgledi nisu pomogli nezaposlenima u svetu.

„Podaci za 2013. ukazuju da u svetu ima gotovo 202 miliona nezaposlenih i to predstavlja povećanje za skoro pet miliona u odnosu na prošlu godinu“, saopštio je Gaj Rajder, generalni direktor Međunarodne organizacije rada.

Agencija sa sedištem u Ženevi procenjuje da najveći deo porasta nezaposlenosti dolazi iz istočne i južne Azije, odakle potiče gotovo polovina podnosilaca molbi za posao, posle podsaharske Afrike i Evrope. Kristin Lagard, direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda ukazuje da je ekonomski rast suviše slab da bi pospešio otvaranje novih radnih mesta:

„Sve u svemu, kao što sam rekla, smer je pozitivan, ali globalni rast je još suviše spor, suviše slab i suviše neujednačen. Štaviše, takav kakav je, ili kakav predvidjamo da će biti nije dovoljan da otvori 200 miliona radnih mesta potrebnih za ljude koji traže posao širom sveta.“

Na osnovu tekućih trendova, Medjunarodna organizacija rada navodi da će broj nezaposlenih u svetu porasti za još 13 miliona do 2018. – s tim da će nezaposlenost mladih rasti gotovo tri puta brže.

„Mladi ljudi su najveće žrtve nezaposlenosti, jer ima 74,5 miliona nezaposlenih, starih od 15 do 34 godina, što je milion više u odnosu na prethodnu godinu“, navodi Rajder.

Sa pozitivne strane, agencija UN-a navodi da je broj siromašnih medju zaposlenima u padu. Medjutim, ističe da oko 800 miliona uposlenih – ili više od četvrtine svetske radne snage – još uvek živi sa prihodom od oko dva dolara dnevno ili manje.
XS
SM
MD
LG