Linkovi

MMF: Usporen globalni ekonomski rast


Naredna godina bez velikih izgleda za brži ekonomski globalni oporavak
Naredna godina bez velikih izgleda za brži ekonomski globalni oporavak

MMF navodi da se globalni ekonomski rast usporava jer se dužnički problemi u Evropi nastavljaju

Medjunarodni monetarni fond je saopštio da se globalni ekonomski rast usporava jer se dužnički problemi u Evropi nastavljaju dok je ekspanzija u velikim mladim ekonomijama manja od očekivane.

Stručnjaci MMF-a prognoziraju da će ove godine globalna ekonomija porasti 3,5 odsto, a iduće 3,9 odsto, odnosno nešto manje od ranijih procena.

Medjutim, u izveštaju predstavljenom u ponedeljak u Vašingtonu navodi se da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ukoliko nastojanja da se poboljša evropska situacija ne pokažu rezultate ili ukoliko politički zastoj u Vašingtonu dovede do drastičnog smanjenja državnih troškova i povećanja poreza.

MMF predvidja da će ekonomski rast u Kini iznositi osam odsto ove godine, a nešto više iduće. Obe te cifre su manje od prethodnih predvidjanja i manje od ostvarenog rasta u protekle dve godine. MMF stručnjaci predvidjaju da će Indija, još jedna ključna mlada tržišna ekonomija, porasti za svega nešto više od šest odsto ove godine dok će naredne godine rasti nešto brže. Ipak, taj rast je takodje manji nego prethodnih godina i ispod ranijih predvidjanja.
XS
SM
MD
LG