Linkovi

Totem - priča o nastanku sveta


Nova predstava čuvenog kanadskog "Cirkusa Sunca" inspirisana je evolucijom

Već skoro trideset godina, Cirkus sunca – Cirque du Soleil – oduzima dah publici širom sveta svojom specifičnom mešavinom akrobatike, klovnovskih tački, muzike i plesa. Kompanija čije je sedište u Montrealu danas ima 20 različitih predstava. Neke su deo stalnog repertoara u Las Vegasu, Orlandu ili Los Anđelesu, a sa drugim predstavama cirkus putuje po svetu. Kada je jedna od stanica turneje bio Vašington, ekipa Glasa Amerike posetila je “Cirkus sunca” i razgovarala sa nekoliko njegovih članova.


Do sledećeg nastupa ostalo je nekoliko sati, a neki od izvođača to vreme provode vežbajući svoje tačke za predstavu “Totem”, inspirisanu evolucijom i pričama o nastanku sveta.

U velikom glavnom šatoru, zatičemo 20-godišnju Šandin Larans kako pleše.

“Moji preci su iz plemena Hopi, Teva, Asinibojn i Navaho. Dolazim iz Arizone i Novog Meksika, a oko deset godina se bavim plesom sa kolutovima”, kaže ona.

Larans koristi kolutove kako bi se transformisala u različite životinje.

“Ples sa kolutovima prvobitno je označavao ceremoniju izlečenja. Potiče iz Taosa u Nju Meksiku i označava prirodu, čoveka i ciklus života”.

Šandinin brat Nakota bio je prvi plesač sa kolutovima u predstavi “Totem”. Autori te predstave su ga angažovali, jer je njegov ples savršeno odgovarao temi evolucije, kaže publicista Frensis Džolbert.

“Predstava je inspirisana brojnim drevnim civilizacijama i njihovim gledištima o tome kako smo se stvorili na Zemlji. Uz pomoć kolutova oni pokazuju nastanak života, sve do orla, koji predstavlja našu želju da proširimo granice i odletimo…”

U “Totemu” nastupaju i drugi američki Indijanci, a ima i mnogo “letenja” – što je odlika Cirkusa sunca. Oli Torkel bio je gimnastičar u svojoj rodnoj Finskoj pre nego što se pridružio predstavi kao akrobata.

“Kada sam bio mali, na finskoj televiziji sam gledao predstave Cirkusa sunca, i bio oduševljen njihovim izgledom. Još davno sam odlučio da ću probati da se pridružim toj kompaniji, želeo sam da budem njen deo”.

U “Totemu” nastupaju 52 izvođača iz svih delova sveta. Međutim, potrebno je mnogo više ljudi da bi predstava uspešno putovala, što uključuje i troje radnika zaduženih za kostime.

“Kao što možete da zamislite, uz sve akrobatske tačke i sve što se odvija na sceni, kostimi se često pocepaju", kaže publicista "Cirkusa Sunca" Frensis Džolbert.

Kada se završi predstava u Vašingtonu, kostimi se pakuju u specijalne kofere. U stvari… sve što je pod šatorom, pa i sam šator – biće spakovano, utovareno u 64 kamiona i transportovano na sledeću lokaciju … kako bi izvođači mogli da ponovo stvore svoju specijalnu čaroliju pod velikom šatorom.
XS
SM
MD
LG