Linkovi

Šta Iran namerava sa raketama iz Pjongjanga?


Rakete na vojnoj paradi u Severnoj Koreji
Rakete na vojnoj paradi u Severnoj Koreji

Iran je navodno primio manji broj severnokorejskih raketa BM-25. Međutim, nije jasno šta Islamska republika namerava sa njima. Zapadni analitičari imaju različite teorije o namerama Teherana.

Navodno prebacivanje 19 severnokorejskih balističkih raketa srednjeg dometa BM-25 u Iran, dodalo je novu dimenziju sadašnjim razgovorima na Zapadu o iranskoj vojsci i mogućim nuklearnim težnjama. Međutim, analitičari različito procenjuju iransku potrebu za ovim raketama, koje su proizašle iz starog ruskog modela.

Jedan od analitičara, Majkl Eleman, iz Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu, kaže da su se te rakete prvi put pojavile u javnosti nedavno.

"Verzija onoga što verujemo da je BM-25, prošlog meseca je bila na paradi u Pjongjangu, tako da smo donekle mogli da zaključimo kako bi ta raketa stvarno mogla da izgleda. Ali ona nikada nije isprobana“, kaže Eleman.

Majkl Eleman
Majkl Eleman

Analitičari nisu sasvim saglasni da BM-25 uopšte postoji. Pojedini spekulišu da je Severna Koreja možda paradirala sa lažnim modelom, a ne sa pravom raketom.

Publikacija koja prati iransku nabavku BM-25 je "Aviation Week & Space Technology", koju pomno čitaju i vazduhoplovne industrije i vlade širom sveta.

Dejvid Fuldžam, viši urednik vojne rubrike u "Aviejšn viku“ i autor članka o raketama BM-25 koji je objavljen 14. oktobra, kaže da je glavnu informaciju o tome dobio od bliskoistočnih vlada.

"Prvi put sam čuo o tome od Izraelaca pre šest meseci i oni tvrde da su isporučene – da su kompletne rakete isporučene Iranu.“

Fuldžam kaže da BM-25, koju Severna Koreja zove „Musdan“, ima projektovani domet od tri do četiri hiljade kilometara i da se prenosi pokretnim lanserom. Pojedinci na Zapadu tvrde da bi ova raketa mogla da predstavlja još jednu opasnost za evropske zemlje, kao i za Bliski istok.

Dejvid Fuldžam
Dejvid Fuldžam

Ali Fuldžam kaže da pretpostavlja da Iran želi da koristi BM-25 za istraživanje i razvoj, a ne u aktivnoj službi.

"Rekao bih da je to deo probnog programa. Oni bi hteli da razviju raketu koja može da bude pretnja, ali koja takođe može da im omogući da dalje prebace veći teret. To je nešto što im treba, novi format, i to je ono što im BM-25 daje.“

Iako su mnogi na Zapadu oštro fokusirani na mogućnost da je BM-25 doneta da pomogne Iranu da razvije ofanzivno oružje, analitičar Majkl Eleman smatra da je Teheran koristi za svoj svemirski program, a ne u strateške svrhe.

Godinama se smatralo da Severna Koreja obezbeđuje Iranu i materijal i tehnologiju koji mu pomažu da razvije svoje vojne i svemirske programe. Međutim, pojedini analitičari kažu da je moguće da Teheran sada preuzima vodeću ulogu u sopstvenom razvoju.

Fuldžam objašnjava moguće razloge za promenu odnosa dve zemlje.

"Iran u ovom trenutku ima više novca i veću slobodu za razvoj. Dostupnije su mu neophodne vrste materijala nego Severnoj Koreji. Severna Koreja mnogo zavisi od Kineza. A Kinezi su pod našim pritiskom da ne izvoze određene tehnologije Severnoj Koreji.“

Dejvid Fuldžam, Majkl Eleman i drugi koji prate iranske rakete, kažu da će – bez obzira na njihovo poreklo i razvoj - rezultate biti teško držati u tajnosti. Rakete moraju da se lansiraju – da bi bile testirane, a kada se to dogodi, ostale zemlje ih pomno prate da bi videle kako se ponašaju i koliko mogu da budu opasne.

XS
SM
MD
LG