Linkovi

Bajden i Putin za bolju saradnju


Američki potpredsednik u zvaničnoj poseti Rusiji pokušava da sprovede inicijativu predsednika SAD, Baraka Obame o "resetovanju" odnosa dve zemlje

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden odao je priznanje ruskom poslovnom tržištu, ali je izbegao odgovor na predlog ruskog premijera Vladimira Putina da se ukinu vize za putovanje između dve zemlje.

Bajden privodi kraju dvodnevnu posetu Rusiji u skladu sa "resetovanjem“ odnosa dve zemlje, za koje se zalaže predsednik Barak Obama. Putin je rekao da bi važan korak u jačanju odnosa bilo odbacivanje "prevaziđenih stereotipa“ i uvođenje bezviznog režima. Moskva pokušava da napravi sličan sporazum i sa Evropskom unijom. Bajden je samo rekao da je to "dobra ideja“.

Pre sastanka sa Putinom, američki potpredsednik se sreo sa borcima za ljudska prava i ličnostima iz opozicije, zabrinutim zbog erozije građanskih prava u Rusiji.

Bajden se juče sastao i sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom, sa kojim je razgovarao o poslovnim odnosima i dugotrajnoj ruskoj želji da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Potpredsednik SAD do kraja dana treba da održi i predavanje o američko-ruskim odnosima na moskovskom Državnom univerzitetu.

XS
SM
MD
LG