Linkovi

Pozitivna kretanja na tržištu rada


Nacionalna stopa nezaposlenosti je sada 8,8 odsto, što je manje od 9,8 odsto u decembru i predstavlja najveće četvoromesečno smanjenje posle gotovo 30 godina
Nacionalna stopa nezaposlenosti je sada 8,8 odsto, što je manje od 9,8 odsto u decembru i predstavlja najveće četvoromesečno smanjenje posle gotovo 30 godina

Novi nagoveštaji da se najveća ekonomija na svetu oporavlja: Sekretarijat za rad je saopštio da su privatni poslodavci prošlog meseca zaposlili više od 200 hiljada novih radnika. Zahvaljujući tome, stopa nezaposlenosti je pala na 8,8 odsto, što je najniži nivo u protekle dve godine.

Slika tržišta rada je za mnoge Amerikance vedrija. Najveće zasluge imaju privatni poslodavci, koji su u martu otvorili 216 hiljada radnih mesta. Komesar za statistiku rada, Kit Hol, kaže da je to drugi mesec za redom kako ekonomija otvara više od 200 hiljada radnih mesta.

"Više od dva meseca imamo prilično postojan porast broja radnih mesta. Kreće se od 135 do 140 hiljada mesečno. U protekla dva meseca, izgleda kao da rast broja novih radnih mesta dobija ubrzanje, što bi bio dobar znak", kaže Hol.

Nacionalna stopa nezaposlenosti je sada 8,8 odsto, što je manje od 9,8 odsto u decembru i predstavlja najveće četvoromesečno smanjenje posle gotovo 30 godina.

U kompaniji za dostavu pošiljki, UPS, u Merilendu, predsednik Barak Obama se u petak našalio da veći broj radnih mesta nego što je očekivano, znači i veći broj pošiljki za isporuku. Ipak, on je sasvim ozbiljno rekao da za njegovu administraciju otvaranje novih radnih mesta i dalje ima prvenstvo.

"Neću biti zadovoljan sve dok svaki Amerikanac koji traži dobar posao ne bude mogao da ga nađe i dok svaki Amerikanac ne ostvari delić američkog sna. Na to smo usredsređeni i za to se borimo", poručio je američki predsednik.

Na njujorškoj berzi, investitori su takođe usredsređeni na brojeve radnih mesta – što je naglo povećalo vrednost akcija. Analitičari ukazuju da će se zahvaljujući porastu industrijske proizvodnje i izvoza, ove godine verovatno povećati i zapošljavanje.

Direktor Boinga, Džim Meknerni kaže da je njegova kompanija među onima koje planiraju širenje poslovanja.

"Angažovane, dobro stacionirane multinacionalne kompanije, mislim da će povećavati broj radnih mesta, a među njima je i kompanija Boing. Mi ćemo ove godine dodati nekoliko hiljada radnih mesta, da bismo suštinski obezbedili temelje na komercijalnoj strani našeg poslovanja", kaže Meknerni.

Republikanci su pozdravili pozitivne brojeve na tržištu rada. Međutim, predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner, kaže da strategija administracije povećava ekonomsku neizvesnost.

"Jasno je da moramo da smanjimo troškove. Treba da ukinemo nepotrebne zakonske propise, prekinemo opasnost od povećanja poreza i prihvatimo postojeće trgovinske račune. To su oslonci republikanskog plana koji će uistinu stvoriti nova radna mesta u Americi", rekao je Bejner.

Uprkos postojanom povećanju zaposlenosti, otprilike 13 i po miliona Amerikanaca je i dalje bez posla. To je gotovo dvostruko više nego pre početka recesije, decembra 2007.

XS
SM
MD
LG