Linkovi

Trilateralni sastanak u Pakistanu


Pakistanski ministar spoljnih poslova Salman Bašir (desno) se rukuje sa avganistanskim zamenikom ministra spoljnih poslova Džavedom Ludinom (centar) i specijalnim američkim izaslanikom za Avganistan i Pakistan Markom Grosmanom pred sastanak u Islamabadu 3

Zaključak trilateralnog sastanka predstavnika Sjedinjenih Država, Pakistana i Avganistana, koji je povodom ubistva Osame bin Ladena održan danas u Islamabadu, jeste da će tri zemlje nastaviti saradnju.

Visoke diplomate iz tri zemlje sastale su se danas u glavnom gradu Pakistana, dan pošto su američki komandosi ubili lidera Al Kaide, Osamu bin Ladena, u njegovom kompleksu nadomak Islamabada.

Pakistanski ministar spoljnih poslova, Salman Bašir, posle sastanka je rekao novinarima da su se tri države dogovorile da zajednički usmere pažnju na saradnju koja će omogućiti stabilnost i razvitak Avganistana.

“Pokušavamo da gledamo u budućnost. Ovo što se dogodilo sa Osamom bin Ladenom je istorijski događaj i mislim da ne bi trebalo da dozvolimo da nas prošlost koči”, rekao je Bašir.

Specijalni američki izaslanik za Avganistan i Pakistan, Mark Grosman se saglasio, rekavši da smrt bin Ladena ne znači i kraj rata protiv terorizma.

“On je mrtav, to je dobro, ali mi i dalje moramo da se borimo protiv ekstremizma. Kao što je ministar Bašir rekao – molim vas nemojte da izgubite iz vida činjenicu da smo se okupili na ovom trilateralnom sastanku kako bismo razgovarali o miru u Avganistanu”, kazao je Grosman.

Avganistanski zamenik ministra spoljnih poslova, Džaved Ludin, dodao je da smrt Bin Ladena nije pobeda samo za Sjedinjene Države.

“Ne pričamo samo o neprijatelju Sjedinjenih Država koji je ubijen. Pravda je zadovoljena i u ime miliona muslimana”, podsetio je Ludin.

Grosman se i sa tim saglasio i naglasio da je Bin Laden nasilnički potkopavao demokratsku vlast u regionu, kao i da je zbog ozloglašenih ubistava civila bio neprijatelj Pakistana i Avganistana, isto koliko i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG