Linkovi

Pretres o Libiji u Kongresu SAD


Američki sekretar za obranu, Robert Gejts (levo) i admiral Majkl Malen na pretresu o Libiji pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma, 31. mart 2011.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts, izjavio je da će politički i ekonomski pritisak na posletku oterati sa vlasti libijskog lidera Moamera Gadafija. Gejts je objasnio da vojna operacija NATO-a koja je u toku, može da degradira Gadafijevu vojnu moć u dovoljnoj meri, da njega i njegove pristalice primora na "sasvim različit model izbora i ponašanja“. Ipak, on je rekao da će se uklanjanje lidera dogoditi tokom vremena, zahvaljujući političkim i ekonomskim merama i volji njegovog naroda.

Gejts je danas na pretresu pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma saopštio da NATO preuzima komandu nad sprovođenjem zone zabrane letenja u Libiji i da američka vojska znatno sužava operacije. On je objasnio da će američke oružane snage učestvovati u elektronskom ratovanju, obezbeđivanju goriva za ratne avione, prikupljanju obaveštajnih podataka i drugim misijama. Šef Pentagona je naglasio da je učešće američke vojske u grupi od 20 država koje izvode vojna dejstva protiv Gadafija "ograničeno i ne obuhvata promenu režima“. On je rekao da Sjedinjene Države neće "aktivno učestvovati u napadima“, ali da bi pozdravile uklanjanje Gadafija sa vlasti. Dodao je da niko ne može da predvidi "koliko će za to biti potrebno vremena“.

Američki mediji izveštavaju da je Centralna obaveštajna agencija uputila u Libiju ekipe svojih obaveštajaca da prikupe informacije i uspostave kontakt sa pobunjeničkim snagama. Gejts je rekao da ne može da govori u ime te agencije ili o njenoj ulozi, priznavši da Sjedinjene Deržave raspolažu podacima samo "o šaci pobunjenika“ koji ruše Gadafija.

Gejts je danas pred kongresnim odborom svedočio zajedno sa admiralom Majkom Malenom, načelnikom Združenog generalštaba američkih oružanih snaga. Admiral Malen je izjavio da je u Mediternau, u blizini libijske obale, raspoređeno 25 ratnih brodova i da libijskim nebom patrolira 220 aviona. Ipak, Malen je upozorio da Gadafi "i dalje raspolaže znatnim vojnim sposobnostima“ u poređenju sa loše opremljenim pobunjeničkim snagama koje pokušavaju da ga zbace sa vlasti.

Republikanci, kao i pojedini članovi predsednikove Demokratske stranke, kažu da se Barak Obama i zvaničnici administracije nisu značajnije savetovali sa Kongresom pre pristupanja ostalim državama koje sprovode zonu zabrane letenja na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija. Majkl Tarner, republikanski član Predstavničkog doma iz Ohaja, izjavio je da sumnja da bi Kongres podržao američku misiju u Libiji, da je takav predlog iznet na glasanje.

XS
SM
MD
LG