Linkovi

Pojačane mere bezbednosti u SAD


Policija i druge službe bezbednosti pojačale aktivnosti u SAD posle ubistva vođe Al Kaide, Osame bin Ladena
Policija i druge službe bezbednosti pojačale aktivnosti u SAD posle ubistva vođe Al Kaide, Osame bin Ladena

Teroristička organizacija Al-kaida je potvrdila smrt svog vođe Osame bin Ladena i zapretila novim napadima na Sjedinjene Države i njihove saveznike. Najviši američki zvaničnici za bezbednost kažu da su na oprezu zbog mogućih terorističkih osvetničkih napada. Premda Sekretarijat za unutrašnju bezbednost nije izdao posebna upozorenja na terorizam, agencije za održavanje reda su povećale mere bezbednosti u celoj zemlji, da bi je odbranile od napada organizacija povezanih sa Al-kaidom ili pojedinačnih terorista.

Agencije za održavanje reda širom Sjedinjenih Država pojačavaju patrole na saobraćajnim čvorištima i u vladinim objektima, posle upozorenja da bi smrt Osame bin Ladena mogla da inspiriše ekstremiste u zemlji. Filip Mad je bivši službenik Centralne obaveštajne agencije i agent za kontraterorizam Federalnog istražnog biroa.

"Nećete imati 19 otmičara aviona koji obaraju letelice, nego mladiće koji žele da nabave AK-47 ili kupe na ulici ručno oružje ili granate i naprave nešto u nekom komercijalnom objektu kao što je šoping centar ili prodavnica koja je otvorena 24 sata", kaže Mad.

Analitičari kažu da su vlasti posle 11. septembra 2001. otkrile 38 terorističkih zavera u Sjedinjenim Državama, dok američki zvaničnici kažu da dokumenta zaplenjena u bin Ladenovoj kući u Pakistanu pokazuju da je Al-kaida razmatrala mogućnost napada u vozovima u Sjedinjenim Državama idućeg 11. septembra. Organizacije povezane sa Al-kaidom su dovedene u vezu sa napadima na železnički transport u Evropi.

Pre samo godinu dana, američki državljanin rođen u Pakistanu, Fejsal Šahzad, pokušao je da postavi automobil-bombu na njujorški Tajms skver. A Nadžibulah Zazi, Avganistanac koji živi u Sjedinjenim Državama od 1999, pokušao je 2009. da postavi bombu u sistem podzemne železnice u Njujorku.

Džejms Karafano, ekspert za nacionalnu bezbednost u Fondaciji "Heritidž" u Vašingtonu, kaže da nadležni za bezbednost pomno prate organizacije povezane sa Al-kaidom.

"Sjedinjene Države oduvek brine Al-Šabab, organizacija stacionirana u Somaliji. Ona ima veze sa somalskom zajednicom u Sjedinjenim Državama. Organizacija je priznati neprijatelj Sjedinjenih Država i pobornik Al-kaide. Takođe nas zabrinjava ‘LiT’ – Laškar-i-taiba, organizacija stacionirana u Pakistanu, koja je 2008. izvela stravične napade u Mumbaju“, objašnjava Karafano.

Stručnjaci za kontraterorizam kažu da bi i organizacija stacionirana u Jemenu, Al-kaida sa Arabijskog poluostrva, mogla da priredi nekakav napad. Ta organizacija je povezana sa radikalnim sveštenikom Anvarom al-Alavkijem, Amerikancem za koga se veruje da je povezan sa neuspešnim pokušajem obaranja aviona koji je leteo prema Sjedinjenim Državama na Božić 2009. i sa planom za postavljanje bombi u pakete u američkim teretnim letelicama prošlog novembra.

Tim Starks, koji piše o obaveštajnoj delatnosti i unutrašnjoj bezbednosti u časopisu "Kongrešenal kvoterli", kaže da bin Ladenovi sledbenici ciljaju na saobraćajne objekte.

"Oni definitivno imaju tendenciju da se vrate ciljevima koje znaju. A to su ciljevi protiv kojih je u izvesnom smislu lako praviti zaveru. Za napad na njih vam nisu potrebne nekakve savršene pripreme", ističe Starks.

Analitičari kažu da su Sjedinjene Države i dalje podložne terorističkim napadima, ali da je najbolje štititi zemlju bez nekih dodatnih bezbednosnih slojeva, nego jačanjem obaveštajne delatnosti pre mogućeg terorističkog napada.

XS
SM
MD
LG