Linkovi

Privatnici u SAD zadovoljni poreskom politikom


Majk Anderson, vlasnik karipskog restorana "Majkov mango“ objašnjava kako se promene poreza negativno odražavaju na poslovanje malih firmi

Saopštenje predsednika Baraka Obame o dogovoru za privremeno produženje poreskih olakšica za sve, bez obzira na zaradu, ublažava spor demokrata i republikanaca oko oporezivanja bogatih. U vreme sporog ekonomskog rasta i sve većeg nacionalnog duga, većina demokratskih zakonodavaca je želela da poreske olakšice za one koji najviše zarađuju isteknu, a da se produže za sve ostale. Republikanci su insistirali da porez nikome ne treba da se poveća i po svemu sudeći su pobedili – na zadovoljstvo poslovnih grupacija. Šta o tome misle vlasnici malih firmi?

Majk Anderson je vlasnik karipskog restorana „Majkov mango“ u Aleksandriji u državi Virdžiniji. Sa tri miliona dolara godišnjeg prometa, „Majkov mango“ zapošljava desetine ljudi. Restoran zarađuje toliko da Anderson može da proširi obim poslovanja.

"Upravo nam je stigla velika sušara, koja je još zamotana u plastiku u kojoj su je dopremili“, kaže Anderson.

On planira da iduće godine otvori još jedan restoran u kojem će pripremati roštilj i druga jela.

"Bićemo najveći restoran u Del Reju, u celoj zajednici, sa oko 560 kvadratnih metara radnog prostora“, kaže Anderson.

Ali vlasnik „Majkovog manga“ sada brine. Čak i u optimalnim uslovima, restorani ne donose veliku zaradu, koju onda pojedu porezi i dažbine. On kaže da rizikuje da izgubi mušterije ako poveća cene, tako da su promene poreza posebno bolne.

"Koliko god da se porez poveća, ne možemo da ga prebacimo na mušteriju. Radije ga progutamo, smanjimo plate, otpustimo neke ljude ili prestanemo da ulažemo u ovakve projekte“, priča Anderson.

On pripada vrsti privatnika koje republikanci ističu kao argument za protivljenje povećanju poreza onima koji započinju poslovne poduhvate i, na posletku, otvaraju nova radna mesta. Među tim republikancima je i senator Džon Tun iz Južne Dakote.

"Kada povećate cenu poslovanja, u velikoj meri otežavate malim firmama da ulažu, izdvajaju za kapitalne investicije, kupuju novu opremu ili najme dodatne ljude.“

Demokrate kažu da ne žele da kazne firme. Radije, traže da se najviše poreske stope vrate na nivoe iz vremena Klintonove administracije, kada su Sjedinjene Države pretvorile federalni deficit u suficit i doživele ekonomski rast kakav se nije pamtio decenijama.

Predsednik Obama i dalje tvrdi da će poreske olakšice srednjoj klasi doneti bolje rezultate nego produžavanje poreskih olakšica bogatašima.

"Ekonomisti iz svih delova političkog spektra su saglasni da davanje poreskih olakšica milionerima i milijarderima vrlo malo doprinosi stvarnom rastu naše ekonomije“, smatra predsednik Obama.

Uz hiljadu milijardi dolara federalnog deficita, Sjedinjene Države moraju da donesu neke važne fiskalne odluke. Većina ekonomista smatra da će pre ili kasnije biti neophodna kombinacija višeg poreza i oštrih mera štednje.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu, legendarni investitor Voren Bafet, već dugo tvrdi da bi bogati trebalo da plaćaju veći porez.

"Ne vidim ništa loše u tome da oni koje je ova zajednica blagoslovila daju toj zajednici veći deo svog prihoda nego neko ko veoma, veoma teško radi da bi sastavio kraj s krajem“, kaže Bafet.

"Ja u svakom slučaju nisam u istoj ligi s Vorenom Bafetom“, podseća Anderson.

Premda je bogatiji od prosečnog Amerikanca, Majk Anderson kaže da bi mu povećanje poreza ugrozilo celo poslovanje.

"Nisam siguran da bismo opstali još jednu godinu. U toj meri je teško.“

XS
SM
MD
LG