Linkovi

Ima li šanse za socijalni pakt?


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predsednik Ujedinjenih građanskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković se obarća

U prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića, danas je u Beogradu održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, sa koje su se čuli i pozitivni tonovi.

Zajednički socijalni sporazum, baziran na merama za brži izlazak iz krize, koji bi važio do kraja ove godine biće usvojen iduće nedelje, najkasnije do 8. aprila, dogovorio je danas Socijalno-ekonomski savet Srbije. Kako je, posle sednice Saveta najavio ministar rada Rasim Ljajić, iznos minimalne cene rada biće deo tog sporazuma, a u ovom trenutku figuriraju tri cifre – 105 dinara, koliko traže sindikati, 96 nude sindikalci, a vladina projekcija govori da bi cena rada mogla da poraste sa sadašnjih 95 na 98 dinara.

"Želimo da to bude što konkretniji, realiniji i održiv sporazum, a ne spisak želja koje neće biti ispunjene. Ne želimo da ovim sporazumom stvaramo nerealna očekivanja, već zaista ono što može da se uradi i što može da bude merljivo u narednih nekoliko meseci", rekao je ministar Ljajić.

Povodom zahteva prosvetara o povećanju plata od 10 odsto, Ljajić kaže da je država ponudila povećanje od 7 odsto celom javnom sektoru, sa mogućnošću da taj procenat bude i veći zbog većeg priliva u budžet.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović kaže da će sporazum biti potpisan samo ukoliko se saglasi sindikalno članstvo, odnosno ukoliko se dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo.

"Ako taj sporazum ne daje određenu sigurnost, bolje uslove, bolji kvalitet, onda nema razloga ni da ga potpisujemo. Znači, on nije sada završen i da se čeka samo kada ćemo staviti potpis. Mora doći do određenih kvalitetnih rešenja u tom sporazumu i to je uslov da bi se potpisao", poručio je Orbović.

Kako je rekao predstavnik treće strane u Savetu, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, danas je dogovoreno i da se finasijska opterećenja firmama neće povećavati bez njihovog pristanka. On je podsetio je da je BDP Srbije čak 10 puta manji nego u nekim razvijenim zapadnim zemljama i da svi delovi društva toga moraju da budu svesni.

XS
SM
MD
LG