Linkovi

Dve mogućnosti u slučaju Mladića


Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić govori u prisustvu predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko i glavnog i odgovornog urednika Televizije "Košava" Milomira Marića tokom diskusije "Slučaj Ratko Mladić, bezbednos

U Beograd je večeras doputovao Serž Bramerc, glavni tužilac Tribunala u Hagu, koji će se sutra sastati sa najvišim funkcionerima Srbije. Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje su prepreka na putu ka Evropskoj uniji.

Ako je suditi po ponašanju vlasti u Srbiji postoje samo dve mogućnosti -- da vlast zna gde je Ratko Mladić, ali da neće da ga uhapsi, ili da ne zna gde je, što je po oceni predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, Sonje Biserko još veći problem zbog nekompetencije koju vlast demonstrira već 10 godina.

Na današnjoj panel diskusiji o slučaju Ratko Mladić, Biserko je rekla i da još nije izvršena uspešna reforma bezbednosnih službi, što je, prema njenim rečima direktno povezano i sa hapšenjem Mladića.

"Ključno pitanje je, dakle: da li će Mladić biti uhapšen kada postane jasno da je to apsolutni uslov da Srbija dobija status kandidata za EU. Ili je nehapšenje Ratka Mladića u funkciji da se zaustavi put Srbije ka EU", rekla je Biserko.

Prosefor Fakulteta za bezbednosti Zoran Dragišić kaže da Srbija nije talac Ratka Mladića već nesposobnih političkih elita koje nemaju efikasne bezbednosno-obaveštajne službe.

Mladić je indikator nefunkcionisanja države i postavlja se pitanje kapaciteta ovdašnje političke elite da povede zemlju ka EU, smatra Dragišić.

"Ja verujem da ne postoji ni jedan razlog da Ratko Mladić ne bude uhapšen u roku od mesec dana, a ako se ne radi ozbiljno onda on neće biti uhapšen ni narednih pet godina. U ovom trenutku ne raspolažem adekvatnim informacijama da bih mogao da izreknem takvu ocenu, ali iskreno, nisam neki naročiti optimista", rekao je Dragišić.

Dragišić kaže i da nije optimista da će Mladić biti uhapšen pre novembra.

Iako je poseta Serža Bramerca Beogradu tehničkog karaktera, glavni tužilac Haškog tribunala neće biti zadovoljan onim što će mu reći srpske vlasti, s obzirom da i ne postoji ni jedan razlog za zadovoljstvo, kaže Dragišić.

XS
SM
MD
LG