Linkovi

Pooštravanje zakona o azilu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić održao je sastanak sa rukovodstvom MUP-a o lažnim azilantima u Palati Srbija u Beogradu, 10. maj 2011.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić održao je sastanak sa rukovodstvom MUP-a o lažnim azilantima u Palati Srbija u Beogradu, 10. maj 2011.

U prva tri meseca ove godine broj azilanata iz Srbije ka zemljama EU je smanjen za 35 odsto u odnosu na decembar prošle godine, rekao je danas ministar policije Ivica Dačić i najavio pooštravanje nekoliko zakona koji treba da dovedu do smanjenja broja lažnih azilanata.

Uz ocenu da je Srbiji potrebna podrška evropskih partnera, srpski ministar policije je danas najavio niz oštrijih mera kojima bi se smanjio broj lažnih azilanata iz Srbije ka državama EU. Prema rečima Ivice Dačića uskoro će biti predložene izmene nekoliko zakona koje treba da omoguće da onima koji ugroze bezvizni režim bude oduzet pasoš na jednu do dve godine.

Predlaže se i uvođenje novog krivičnog dela – organizovanje i pomaganje ilegalnih migracija, a o svemu će, kako kaže Dačić biti traženo i mišljenje partnera iz EU.

"Napravićemo uz pomoć i drugih država jednu evidenciju lica, odnosno bazu podataka, koja će koristiti samo MUP-u Srbije, onih koji su ilegalni migrant", rekao je ministar policije.

Ministar policije je najavio niz sastanaka sa evropskim zvaničnima kako bi se i oni uključili u suzbijanje lažnih azilanata, navodeći kao pozitivan primer Norvešku, koja u roku od dva dana odlučuje o zahtevu za azil, dok se u Luksemburgu taj period proteže i do godinu dana.

Takođe, Dačić je rekao da će biti organizovani sastanci i sa predstavnicma Roma, Albanaca sa juga Srbije i Bošnjaka kako bi i oni objasnili svojim sunarodnicima da neće dobiti azil – jer i do sada 95 odsto njihovih zahteva odbijeno.

"Nema potrebe da izlažu sebe i svoje porodice maltretiranju. Neće dobiti azil jer sve te zemlje smatraju sigurnom zemljom. Neće dobiti azil, ukinuće se te ekonomske i finansijske prinadležnosti koje dobijaju. Mogu sebi da natovare probleme kao što su oduzimanje pasoša", rekao je Dačić.

Pozivajući se na Panevropsku konvenciju, po kojoj su ilegalne migracije krivično delo, potpredsednik srpske Vlade, Božidar Đelić je najavio izmene Krivičnog zakonika koje će omogućiti i hapšenje onih koji se time bave.

A direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je ocenila da je najvažnije raditi sa evropskim partnerima kako bi bili označeni samo oni koji zloupotrebljavaju bezvizni režim, a da se pri tome ne pogorša položaj manjinskih grupa.

XS
SM
MD
LG