Linkovi

Đogović: Protraćeno vreme za ekonomsku stabilnost


Prodavac na pijaci čita novine dok čeka kupca. Za nekoliko dana počinju razgovori srpske vlade i predstavnika MMF-a o eventualnoj obnovi sedmog, poslednjeg kreditnog stend baj aranžmana

Misija MMF-a počela je danas u Beogradu tehničke razgovore o sedmoj reviziji kreditnog stend baj aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra. Zvanični pregovori počinju u ponedeljak, a glavna tema razgovora predstavnika MMF-a sa srpskim vlastima je budžet Srbije za ovu godinu.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda stigli su juče u Srbiju i već u ponedeljak u Beogradu počinje poslednja, sedma po redu runda pregovora o stend baj aranžmanu Srbije i MMF-a. Iako se Srbija nalazi u nimalo zavidnoj ekonomskoj situaciji, ekonomisti u Beogradu ne očekuju probleme tokom predstojećih pregovora.

"Do eventualnih nesuglasica bi moglo doći ukoliko bi se tražila neka veća izdvajanja za javnu potrošnju ili budžetske korisnike, što bi narušavalo postojeću budžetsku ravnotežu i narušilo krhku makroekonomsku stabilnost. Ali ne očekujem da se tom polju bilo šta učini, tako da će MMF konstatovati postojeću održivost budžeta", kaže ekonomista Saša Đogović.

Usvojeni budžet za 2011. obezbeđuje kakvu-takvu stabilnost i MMF je podržao njegovo usvajanje, podseća Đogović i dodaje da Albert Jeger i ostali predstavnici MMF-a neće otići iz Srbije bez iznošenja procena o eventualnim problemima sa kojima će se zemlja suočiti do kraja godine.

"MMF će upozoriti da imamo zaista veliki problem kada je reč o inflaciji i da na tome treba poraditi, kako bismo zaista imali punu makroekonomsku stabilnost. Ali, da biste to uradili treba vam određeno vreme. Nažalost mi smo to vreme tokom stend baj aranžmana sa MMF-om protraćili. Znači, taj intermeco koji smo dobili nismo pametno iskoristili", ocenjuje Đogović.

Poslednji pritisci na Vladu i zahtevi za povećanje plata, za sada samo iz prosvete, zdravstva i policije – veliki su problem sa kojim se poslednjih nedelja suočava kabinet Mirka Cvetkovića. Dvogodišnje strpljenje budžetskih korisnika uz očekivanje da će po isteku stend baj aranžmana doći do odmrzavanja plata, doveli su zbog loše vladine politike do prvih štrajkova, ali kako smatra Đogović, ne treba očekivati bilo kakav fleksibilan stav MMFa po tom pitanju.

"Moguće da će Vlada Srbije inicirati tu temu, da se pronađu možda modaliteti da se malo poveća javna potrošnja, ali mislim da će MMF ostati na stajalištu da se ne sme narušiti postojeća budžetska ravnoteža i makroekonomska stabilnost, jer bi izlaženje u susret bilo kome od ovih budžetskih korisnika napravilo domino efekat i to ne bili u skladu sa potezima i merama koje MMF preporučuje", kaže on.

Konačno, s obzirom da Srbija ulazi u predizbornu godinu vrlo je teško proceniti hoće li aranžman sa MMF-om biti produžen. Po rečima Saše Đogovića bilo bi poželjno prisustvo MMF-a u bilo kom obliku, pa makar i u savetodavnom, kako predlažu governer i ministarka finansija.

"Ne očekujem klasičan stend baj aranžman kao što je bio proteklih godina, nego eventualno neki aranžman iz predostrožnosti. A da li će uošte doći i do njega – videćemo kakva će biti politička pozicija i moć pojedinaca ili stranaka u okviru same koalicije", objašnjava Đogović.

Na kraju ostaje pitanje šta je urađeno tokom ovog stend baj aranžmana sa MMF-om. Srbija je izgubila taj period na kozmetičke prepravke u javnom sektoru, sa i dalje izdašnim subvencijama i bez ikakve strategije o restruktuiranju javnog sektora, kaže Đogović. Najgore rešenje je da se pod političkim teretom ne uđe u novi aranžaman sa MMF-om, a da se dalje krpljenje budžeta nastavi prodajom Telekoma i drugih javnih preduzeća.

XS
SM
MD
LG