Linkovi

Predati odgovori na upitnik EK


Srpski premijer Mirko Cvetković i predsednik Saveta Evrope, Herman van Rompuj razgovarali u Briselu pre nego što je srpska delegacija predala odgovore na upitnik EK, 31. januar 2011.

Srbija je danas zvanično predala odgovore na upitnik Evropske komisije, koji bi trebalo da budu ključni deo mišljenja Komisije o realnosti prijave Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Rečeno je da Srbija - ukoliko nastavi reforme - ima realne izglede da do kraja godine dobije i kandidatski status.

Hiljade strana odgovora na pitanja Evropske komisije danas su se iz Beograda preselile u Brisel na sto komesara za proširenje, upravo onako kako je, prije nepuna dva mjeseca, delegacija u sličnom sastavu i obećala. To je, bez sumnje, dobar početak još bolje godine u pogledu evropskih integracija Srbije.

"Premijeru, prije svega, cijenim što ste održali riječ. 9. decembra ste najavili da ćete me ponovo posjetiti 31. januara sa punim setom odogovora na upitnik Evropske komisije i vi ste zaista tu. Vaša vlada je za manje od dva mjeseca uspjela da odgovori na oko 2 500 često kompleksnih pitanja koja smo postavili gradeći naše mišljenje o aplikaciji Srbije za punopravno članstvo u EU. To govori o vašoj posvećenosti evropskoj agendi i profesionalizmu vaše administracije. Ovaj će materijal biti od velike koristi EK da nastavi sa poslom usaglašenosti Srbije sa svim kriterijima iz Kopenhagena. Danas smo premijer i ja razgovarali o nekim ključnim prioritetima, uključujući i trenutno stanje i očekivanja u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom, o vladavini zakona, uključujući i refomu sudstva, zatim o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i još nekim otvorenim pitanjima demokratskih institucija. Planiram da u martu posjetim Beograd kako bih se na licu mjesta upoznao sa progresom načinjenim po ovim pitanjima. Ova godina je veoma dobro počela, imajući u vidu podršku EP Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Uvjeren sam da će ova godina omogućiti Srbiji da načini i druge ključne korake prema EU", rekao je evropski komesar za proširenje, Štefan File.

Premijer Srbije, Mirko Cvetković je na to odgovorio:

"Za Srbiju je ovo veoma važan, možda i istorijski dan, ali verujem da je važan i za ostale države u regionu, jer podržavamo sve države regiona u njihovim evropskim perspektivama. Svoj smo domaći zadatak završili za 45 radnih dana i odlučni smo da nastavimo sa poslom. Očekujemo neka dodatna pitanja, na koja ćemo veoma brzo odgovoriti. Uz ovo, okrenuti smo reformama, o čemu smo i danas razgovarali. Uveren sam da ćemo, u skladu sa našim akcionim planom, sve i ispuniti. Godina je dobro počela, nastojaćemo da svaki mesec učinimo ponešto i eventualno zaključimo godinu sa kandidatskim statusom i datumom za početak završnih pregovora."

A da ova očekivanja imaju osnove, potvrdio je i evropski komesar za proširenje, koji je rekao kako ove godine, iznimno, umjesto u novembru, godišnji izvještaj o reformama treba očekivati u oktobru, baš kao i izvještaj EK o spremnosti Srbije da podnese kandidatski status.

Premijer Srbije se danas susreo i sa predsjednikom Evropske komisije, sa kojim je razgovarao i o početku istrage EULEX-a o nestancima ljudi I trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Evropska komisija optužbe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti shvata veoma ozbiljno. To je dio naših obaveza prema Zapadnom Balkanu, uključujući i Kosovo. Ključno je da se istraga zasniva na dokazima koji se mogu upotrijebiti na sudu - i evropska misija na Kosovu će raditi na takav način", izjavio je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Prije predaje upitnika Evropskoj komisiji, delegacija iz Beograda sastala se sa predsjednikom Savjeta Evrope, Hermanom van Rompujem, iz čije kancelarije je nakon sastanka rečeno da je predsjednik ohrabrio Srbiju da nastavi sa reformama i konstruktivnim pristupom regionu, kao i da je istakao važnost pune saradnje sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG