Linkovi

Jačanje konkuretnosti Srbije


Sa leva na desno - guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić na otvaranju konferencije o konkurentnosti, 4. april 2011.
Sa leva na desno - guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić na otvaranju konferencije o konkurentnosti, 4. april 2011.

Srbija je prema oceni Svetskog ekonomskog foruma na 96. mestu po konkurentnosti i lošije je rangirana od zemalja okruženja. Na današnjem skupu "Konkurentnost je ime igre", premijer Mirko Cvetković i ministri u njegovoj Vladi, najavili su šta će uraditi da bi poboljšali konkurentnost.

S obzirom da je povećanje izvoza jedini način da Srbija ima dugoročni i održivi razvoj, Vlada će, kako je danas najavio premijer Mirko Cvetković, u narednom periodu ozbiljno raditi na kreiranju podsticaja za povećanje izvoza i ujedno će nastojati da u što kraćem roku stvori predvidivo poslovno okruženje, skrati administrativne procedure i unapredi efikasnost državne administracije.

Na skupu “Konkurentnost je ime igre” premijer je istakao da samo sa konkurentnim proizvodima srpske kompanije mogu imati uspeha na inostranom tržištu.

"Jedan od osnovnih problema konkurentnosti naše privrede je i dostupnost sredstava za finansiranje, zbog čega Vlada radi na osnovanju razvojne banke, kao i na modelu restrukturiranja finansijskih obaveza preduzeća", istakao je premijer Cvetković.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da akcioni plan Vlade u domenu evropskih integracija nije ništa drugo nego jačanje konkurentnosti Srbije.

"Izglašavanje novih zakona za javnu svojinu, restituciju će ojačati pravnu sigurnost. Promene i jačanje nezavisnih institucija će dati dobar okvir za naše domaće i inostrane investitore, tako da sprovođenje do juna Akcionog plana za ulazak u EU i dobijanje statusa kandidata je veoma bitna mera za jačanje konkurentnosti naše zemje", rekao je Đelić.

Kako je rekao ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izvoz je u prva dva meseca ove godine za 36 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Prema njegovim rečima nivo konkurentnosti se može povećati i sistemskim merama – kroz eliminisanje korupcije, smanjenje administrativnih problema i donošenjem novih zakonskih rešenja.

XS
SM
MD
LG