Linkovi

Drugi sastanak Beograd-Priština


Predstavnici Prištine, Edita Tahiri (levo) i Beograda, Borislav Stefanović pred početak sastanka u Briselu, 28. mart 2011.
Predstavnici Prištine, Edita Tahiri (levo) i Beograda, Borislav Stefanović pred početak sastanka u Briselu, 28. mart 2011.

Današnji, drugi po redu sastanak delegacije Beograda i Prištine rezultirao je dogovorom o formiranju radne grupe za matične knjige, dok je otvorena tema energije i telekomunikacija.

Obje su delegacije očekivale više od današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Tako je pred početak sastanka zabilježeno.

"Očekujemo da nastavimo razgovore otvorene na prošlom sastanku, da ih i zaključimo, barem veći deo. Otvaramo pitanje energije i korišćenja struje od strane srpskih kompanija i Srba na Kosovu, kao i regulisanje pitanja telekomunikacija. Optimistični smo i da ćemo učiniti mnogo više nego prošli put", izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović.

Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri iznela je slična očekivanja.

"Danas se fokusiramo na energiju i telekomunikacije i moguće, nastavićemo razgovor o slobodi kretanja. Kada je riječ o energiji i telekomunikancijama, nastojaćermo da normalizujemo odnose dvije države. Postoji miješanje Srbije u telekomunikacijski sistem Kosova i energetski sistem, što ne šteti samo kvalitetu usluge, već stvara i materijalne gubitke I ugrožava regionalnu saradnju na ovom polju. Dakle, cilj je popraviti odnose Prištine i Beograda na ova dva polja", rekla je Edita Tahiri.

Dogovoreno je da se pod predsjedavanjem Euleksa formira zajednička radna grupa koja će kompletirati posao na matičnim knjigama. Kako bi osigurali prava vlasnika nepokretne imovine, dvije strane će nastaviti rad na katastru. Danas se čulo kako bi moguće rješenje bilo u kopijama katarstarskih knjiga, koje bi bile razmijenjene izmedju Beograda i Prištine.

Inače, u nedelju je, učestvujući na tribini o Zapadnom Balkanu, predsjednik Srbije istakao važnost započetog dijaloga, naglašavajući da zvanični Beograd želi da dodje do istorijskog pomirenja Srba i Albanaca.

"Dijalog izmedju Prištine i Beograda je veoma važan kako bi donio neka tehnička, konkretna rješenja za obične ljude.Čak iako imamo različita mišljenja o Kosovu, ne možemo zaustaviti normalan život. Zato je dijalog veoma važan. Počinjemo sa tehničkim pitanjima i možda će na kraju doći teža pitanja. Medjutim, sada treba da rješavamo konkretana pitanja i to je veoma važno za obje strane", zaključio je srpski predsednik, Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG