Linkovi

Kosovo: Usvojena Rezolucija o razgovorima


Poslanici Skupštine Kosova prate rad današnje sednice na kojoj je usvojena Rezoluciju o razgovorima Beograda i Prištine, koji su počeli u Briselu, 10. mart 2011.

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su Rezoluciju za dijalog sa Beogradom koju je predložila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija. Dijalog prema ovoj rezoluciji mora biti dobro pripremljen uz jasno utvrđenu agendu koja može obuhvatiti samo tehnička pitanja.

U tekstu Rezolucije se navodi da Skupština podržava dijalog između dve nezavisne i suverene države o praktičnim pitanjima u interesu poboljšanja života građana i unapređenja evropske agende za obe države i region.

“Skupština Kosova potvrđuje načelo da dijalog između dve strane bude olakšan od strane EU i SAD. Dijalog Kosova mora biti dobro pripremljen uz jasno utrvrđenu agendu o dogovoru između pregovaračkih strana, uključujući i učesnike za olakšavanje dijaloga. Agenda dijaloga će obuhvatiti samo tehnička pitanja od zajedničkog interesa ne zadirući u suverenitet, subjektivitet i teritorijalni integritet Kosova i unutrašnje uređenje Kosova”, navodi se izmedju ostalog u nacrtu rezolucije koju su podržale vladajuće stranke.

Zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kući kazao je da će ova rezolucija biti osnov za pregovore sa Srbijom.

“Predlagač Rezolucije je dao nacrt koji je u skladu sa Ustavom Kosova, i verujem da je ovo jedna dobra Rezolucija koja će ojačati položaj Kosova i Vlade i omogućiti skupštini da ima potpuni uvid u njeno sprovodjenje”, rekao je Hajredin Kući posle usvajanja Rezolucije.

Sa druge strane poslanici opozicije glasali su protiv Rezolucije Demokratske partije Kosova.

“Mi smo bili i jesmo za pregovore ali smo zahtevali da se u ovu rezoluciju ubaci sledeće - pregovori o statusu sa Srbijom su završeni, ne može da se razgovara ni o čemu što nije u skladu sa Ustavom Kosova, ne može da se pregovara o teritorijalnoj celovitisti, ne može da se pregovara o unutrašnjem uredjenju Kosova, ne mogu da se vode pregovori već samo dijalog. Vlada Kosova treba da u roku od 15 dana predloži skupštini predlog koji će sadržati teme o kojima ne može da se razgovara i one o kojima može. Ova platforma mora da sadrži očekivanja i koristi koje će Kosovo imati od razgovora, i ona mora da uključuje članstvo Kosova u EU”, rekao je Ismet Bećiri iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova.

I Ardijan Đini iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da su poslanici ove partije glasali protiv rezolucije, jer o njoj nije postignut dogovor svih stranaka u parlamentu.

“Juče posle podne i jutros nismo uspeli da se dogovorimo oko zajedničke rezolucije i zbog toga smo danas glasali protiv nje. Za nas je važno da se u rezoluciji naglasi da Kosovo nikada neće pristati na razgovore koji se tiču njegovog unutrašnjeg uredjenja, kao i promenu zakona kojima se uredjuje policija, sudsvo, carina i teritorije opština”, kaže Đini.

Rezolucija o dijalogu sa Beogradom koju je predložila Tačijeva Demokratska partija Kosova usvojena je sa 63 glasa za, 48 je bilo protiv, dok je jedan bio uzdržan. Od srpskih poslanika za rezoluciju su glasali poslanici Samostalne liberalne stranke, Saša Djokić iz Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije i Vesimir Savić iz Jedinstvene srpske liste.

U vreme dok je trajalo zasedanje, grupa studenata je ispred zgrade kosovskog Parlamenta održala protest, zbog početka razgovora Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG