Linkovi

Obama: Gadafi mora da ode


Američki i čileanski predsednici, Barak Obama i Sebastijan Pinjera na početku zvanične posete predsednika SAD Čileu, 21. mart 2011.
Američki i čileanski predsednici, Barak Obama i Sebastijan Pinjera na početku zvanične posete predsednika SAD Čileu, 21. mart 2011.

Predsednik Barak Obama je danas rekao da je politika Sjedinjenih Država da Moamer Gadafi mora da ode sa vlasti, ali da to nije cilj vojne operacije.

Govoreći u Santjagu u Čileu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim čileanskim kolegom Sebastijanom Pinjerom, Obama je objasnio da američka vojska podržava međunarodnu akciju uspostavljanja zabrane letenja da bi se zaštitio libijski narod. On je dodao da postoji nekoliko faza misije i da će arapski svet "apsolutno" imati udela u tome.

Američki predsednik je takođe podsetio da Sjedinjene Države, osim vojne, imaju na raspolaganju i druge opcije koje će pomoći da se sprovede izolacija Moamera Gadafija, među kojima su i zamrzavanje sredstava i sankcije.

Situacija u Libiji se razvija, rekao je Obama, i Sjedinjene Države budno prate događanja. Kako je objasnio predsednik SAD, prva faza misije - onesposobljavanje libijskih sistema protivavionske odbrane - je završena. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su predvodile prvu fazu zbog sredstava kojima raspolažu, ali da će u "narednih nekoliko dana, a ne nedelja" Sjedinjene Države prebaciti odgovornost na koalicione partnere.

Latinska Amerika ima važnu ulogu na svetskoj sceni

Predsednik Obama je u Santjagu takođe rekao da svet sada mora da prihvati Latinsku Ameriku kao dinamičan region u razvoju, što ona uistinu i jeste.

On je naglasio da je kontinent miran, da su pobune potisnute u pozadinu i da su granični sporovi rešeni, tako da ceo region sve više doprinosi globalnom prosperitetu i bezbednosti.

Predsednik je takođe zapazio da je Čile uključen u golobalnu ekonomiju i da trguje sa celim svetom.

Američki predsednik je prethodno, na sastanku sa svojim domaćinom, razmotrio ekonomsku i energetsku saradnju, kao i uzvraćanje na elementarne nesreće.

Čile je u februaru prošle godine pogodio jak zemljotres u kojem su stotine ljudi poginule. Predsednik Obama i prva dama Mišel Obama će večeras prisustvovati zvaničnoj večeri koju im u palati La Moneda priređuje predsednik Pinjera.

XS
SM
MD
LG