Linkovi

Obama hvali dvostranačku saradnju


Američki predsednik Barak Obama na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare sumirao uspehe i neuspehe njegove administracije tokom 2010. godine
Američki predsednik Barak Obama na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare sumirao uspehe i neuspehe njegove administracije tokom 2010. godine

Američki predsednik Barak Obama, na jučerašnjoj završnoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući, pohvalio je – kako se izrazio – dvostračanku "sezonu napretka“.

Predsednik je to izjavio svega nekoliko sati pošto je Senat ratifikovao sporazum o kontroli naoružanja s Rusijom, osiguravši jedan od Obaminih glavnih spoljnopolitičkih prioriteta pred sam kraj ovogodišnje zakonodavne sezone.

Posle novembarskih izbora na kojim su demokrate pretrpele velike gubitke u Kongresu, Obama je pohvalio kongresna dvostranačka dostignuća.

"Ovo je za američki narod bila sezona napretka. Taj napredak odražava, odnosno on je odraz poruke koju su birači uputili u novembru, poruke koja glasi da je vreme da se pronađe zajednički stav prema problemima sa kojima se zemlja suočava. To je poruka koju ću ja poneti u Novu godinu i nadam se da će moji demokrtski i republikanski prijatelji učiniti isto", izjavio je Obama.

Predsednik je rekao da će se tokom završne dve godine svog mandata usredsrediti na ekonomiju, s ciljem da smanji nezaposlenost i osigura konkurentnost Sjedinjenih Država.

"A to znači da treba da se usredsredimo na obrazovanje, to znači da treba da se usredsredimo na istraživanje i razvoj, na inovaciju. Moramo da osiguramo da u svakom sektoru, od industrije do čiste energije do visoke tehnologije do biotehnologije, da shvatimo da će privatni sektor da bude pokretačka snaga. A ono što vlada može da uradi jeste da im bude dobar partner, da im pomognemo, da u nekim slučajevima budemo katalizator industrijama koje su u povoju", rekao je američki predsednik.

Predsednik Obama je dodao da je razočaran što Kongres nije usvojio takozvani "zakon snova“, kojim se otvara mogućnost za dobijanje državljanstva doseljenicima koji su upisani na fakultet ili su stupili u vojsku.

Posle konferencije za novinare, Obama je otputovao na Havaje da bi sa porodicom proveo kraći odmor. Kada se bude vratio u Vašington, dočekaće ga novi Kongres koji će imati republikansku većinu u Predstavničkom domu i smanjenu demokratsku većinu u Senatu.

XS
SM
MD
LG