Linkovi

Bramerc čestitao Srbiji


Bramerc čestitao Srbiji
Bramerc čestitao Srbiji

U intervjuu za bosanski servis Glasa Amerike, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je izrazio zadovoljstvo hapšenjem Ratka Mladića, ali je i napomenuo da je to trebalo uraditi ranije.

Bramerc: Hapšenje se desilo danas, naravno to je kasno jer Mladić je begunac već 17 godina. Ovo se desilo kasno, ali ipak nije prekasno jer Tribunal još uvek postoji i još uvek imamo reseurse da se bavimo ovim slučajem. Što se mene lično tiče moje su misli sa žrtvama. U posednjih par godina mnogo sam se sastajao sa organizacijama žrtava u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i majke Srebrenice, to su za njih jako važne vesti. Sve ove godine njihov glavni zahtev upućen Medjunarodnoj zajednici je bilo hapšenje Ratka Mladića.

Glas Amerike: Tokom našeg zadnjeg razgovora na ovu temu vi ste rekli da zavisi od Medjunarodne zajednice da izvrši snažan pritisak na Srbiju da bi izručila Mladića. Da li se upravo to desilo?

Bramerc: Poslednjih dana, nedelja, meseci i godina mnogo smo kritikovali Srbiju i njene operativne agencije i govorili da treba da čine više. Danas nije dan kada ja treba da kritikujem Srbiju. Danas mi prepoznajemo činjenicu da je vrlo važan posao završen i čestitamo srpskim operativnim agencijama na odlično obavljenom poslu. Mi sada čekamo da Mladić bude izručen u Hag.

Glas Amerike: Šta su u pravnom smislu slijedeći koraci?

Bramerc: Danas poslepodne Mladić je izašao pred sudiju i Beogradu i sudija treba da donese odluku o transferu u Hag. Mladić nakon toga ima pravo da uloži žalbu na ovu odluku. Dakle to može biti par ili više dana pre nego što dodje u Hag. To će zavisiti od srpskog pravosudja i ministra pravde u Beogradu.

Glas Amerike: Šta će se desiti kada Mladić dodje u Hag i kada se može očekivati da će izaći pred sud?

Bramerc: Biće inicijalno izlaženje pred sud, što je standardna procedura za begunca koji stigne u Hag. Iz ugla kancelarije tužitelja mi u ovom slučaju imamo optužnice i slučaj vrlo sličan slučaju i suđenju Karadžiću koje je u toku. Naravno, Mladiću se mora dati vremena da se pripremi za odbranu, on mora da primi sva dosijea i dokumente za to. Uzimajući sve to u obzir, vrlo je teško precizno reći kada će se to dogoditi.

Glas Amerike: Šta su tačno optužnice koje su podignute protiv Ratka Mladića?

Bramerc: Optužnice su vrlo slične onima protiv Karadžića -- bombardovanje i snajperska vatra na Sarajevo, etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i naravno genocid u Srebrenici. To su, rekao bih, najvažnije stavke optužnice protiv Mladića.

Glas Amerike: Možemo li u ovom trenutku uopšte govoriti o mogućem vremenskom roku presude i izricanja kazne?

Bramerc: Ne, na to je zaista nemoguće odgovoriti. Sudije će biti ti koji će odlučiti o danu kada će početi sudjenje. Prvo treba da se završi posao u Beogradu, onda Mladić treba da stigne u Hag, a potom će predsednik Tribunala i sudije odlučiti o vremenskom okviru.

XS
SM
MD
LG