Linkovi

Srbi u Libiji za sada dobro


Srpski šef diplomatije kaže da Ministarstvo spoljnih poslova intezivno radi na dobijanju izlaznih viza za srpske građane koji žive u Libiji, 21. februar 2011.

Grupa srpskih državljanja koja je u nedelju uveče napadnuta u kampu kod grada Raslanalfa u Libiji trenutno nije u opasnosti i svi se osećaju dobro, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbija, prenosi agencija Beta. U saopštenju se dodaje da je u saradnji sa Jatom obezbeđen dovoljan broj aviona za evakuaciju svih srpskih državljana koji se nalaze u Libiji. Konzularno odeljenje Minsitarstva spoljnih poslova formiralo je dežurnu službu, koja će biti dostupna 24 sata i radiće na pribavljanju informacija o srpskim državljanima u Libiji koji žele da napuste tu zemlju zbog sve zategnutije bezbednosne situacije.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić ranije danas je na konferenciji za novinare objasnio da evakuaciju srpskih građana usporava libijski zakon kojim se zahteva da svaki stanovnik Libije, koji žele da izađe iz zemlje za to mora da dobije dozvolu lokalnih vlasti.

"Intenzivno radimo u poslednjih nekoliko dana na pribavljanju izlaznih viza za sve građane koji stupe u kontakt sa našom ambasadom. Ovog trenutka spremamo i avion koji bi bio poslat u Libiju. Otežane su komunikacije sa libijskim vlastima, a te komunikacije su neophodne da bi se pribavile dozvole za sletanje. Situacija je prilično napeta, ali činimo apsolutno sve i sarađujemo sa još nekoliko zemalja da bi podelili resurse koji su nam na raspolaganju, pre svega avionske", rekao je srpski šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG