Linkovi

Ofanziva Gadafijevih snaga


Libijski pobunjenici povlače se iz Ras Lanufa, pred ofanzivom Gadafijevih snaga
Libijski pobunjenici povlače se iz Ras Lanufa, pred ofanzivom Gadafijevih snaga

Libijski pobunjenici kažu da su morali da se povuku iz ključne naftne luke Ras Lanuf, pred ofanzivom snaga lojanih libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Novinske agencije prenose da su u tom području danas u toku intenzivne borbe, sa snažnom artiljerijskom i raketnom vatrom vladinih snaga. U izveštajima se kaže da se veliki broj pobunjenika u kamionetima povlači na istok.

Gadafijeve snage su juče zaustavile napredovanje pobunjenika ka zapadu, zasipajući ih tenkovskom i artiljerijskom vatrom i nateravši ih u panično povlačenje ka Ras Lanufu. Pobunjenici su bežeći apelovali na saveznike da im pomognu vazdušnim napadima.

Kasno sinoć, Gadafijeve snage doprle su do predgrađa Ras Lanufa, odakle se čula vatra iz teškog oružja.

U međuvremenu, trupe lojalne Gadafiju i dalje drže obruč oko Misrate, poslednjeg značajnog pobunjeničkog uporišta na zapadu. Jedan pobunjenički vođa u tom, trećem po veličini libijskom gradu, rekao je juče da Gadafijeve snage sa položaja oko grada i duž jednog puta koji kontrolišu vladine snage, "otvaraju nasumičnu vatru" na centar koji je u rukama pobunjenika.

Ofanziva Gadafijevih snaga
Ofanziva Gadafijevih snaga

Jedan predstavnik opozicije rekao je da Gadafijeve snage proteruju porodice iz njihovih kuća u Misrati i da je situacija veoma opasna. Američka mornarica je saopštila da su dva njena aviona i jedan raketni razarač kasno sinoć napali nekoliko brodova libijske obalske straže u Misrati, kako bi ih sprečili da topovima gađaju trgovačke brodove.

Obama: Režim zna da mu vreme ističe

Američki predasednik Barak Obama kaže da libijski lider Moamer Gadafi i njegovi saradnici znaju da se njegova vladavina približava kraju, dok međunarodna zajednica pojačava pritisak na njegovu vladu.

U jučerašnjem televizijskom intervjuu predsednik Obama je rekao kako veruje da Gadafi i njegovi savetnici znaju da im vreme ističe.

"Krug oko Gadafija shvata da se omča steže, da su im dani verovatno izbrojani i da će morati da razmisle o svojim sledećim potezima. Ali, kao što sam ranije jasno rekao, ono što mogu da urade jeste da pošalju signal da je on spreman da napusti vlast. Do tada, nastavićemo sa pritiskom", rekao je američki predsednik.

Britanski premijer Dejvid Kameron danas je izvestio parlament o akcijama koalicije.

"Mogu da kažem da je situacija očigledno vrlo fluidna, ali niko ne sumnja u to da se prekid vatre i dalje krši pa smo stoga apsolutno u pravu što održavamo pritisak, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti. Mogu da potvrdim da je koalicija juče sprovela akciju protiv režimskih snaga koje su uznemiravale civilne brodove u pokušaju da uđu u Misratu. Juče i tokom noći Kraljevsko vazduhoplovstvo je dejstvovalo 24 puta, uništavajući artiljeriju i oklopna borbena vozila kraj Sirtea", rekao je britanski premijer.

XS
SM
MD
LG