Linkovi

Kritike predloga o podeli Kosova


Direktor Samostalne liberalne stranke Dalibor Jevtić kaže da izjava zamenika premijera Srbije o razgraničenju Kosova nikako ne ide u korist kosovskih Srba

Ideja ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da bi takozvano "razgraničenje" srpskih od albanskih sredina moglo da bude rešenje kosovskog pitanja, izazvala je uglavnom negativne reakcije na Kosovu. Neslaganje s tom idejom izražavaju i Srbi i Albanci.

Reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, zamenik premijera Kosova Hajredin Kući rekao je da Srbija ne treba da se "meša u kosovska posla" i da nije na njoj da donosi odluke o podeli ili razgraničenju Kosova.

“Nijednom Srbija nije mogla da odluči za Kosovo, nego za Kosovo odlučuju građani Kosova i naši partneri Brisel i Vašington i mi smo u kordinaciji sa njima”, rekao je Kući

Rada Trajković poslanica Jedinstvene srpske liste u skupštini Kosova smatra da je Ivica Dačić zapravo plasirao parolu, a ne konkretan projekat koji ima strategiju ili sadržinu.

“Dačić je prosto parološki izbacio nešto vrlo samouvereno, a koliko to udara na živote ljudi i koliko je kompatibilno sa državnom politikom to je za njega manje važno. Kontinuitet neodgovornosti koju je imao Milošević prema državi i narodu, bojim se da je sada na ovaj način promovisao i Ivica Dačić”, kaže Rada Trajković.

Direktor Samostalne liberalne stranke Dalibor Jevtić za Glas Amerike kaže da izjava zamenika premijera Srbije o razgraničenju Kosova nikako nije u korist kosovskih Srba.

“Sama ta izjava koja dolazi od jednog zvaničnika iz Beograda nije dobra za Srbe koji žive na Kosovu, posebno za Srbe koji žive južno od Ibra, a takodje nije dobra poruka za one koji možda planiraju da se vrate. Čini mi se da će sama takva izjava koja dolazi iz Beograda samo otežati planirani povratak Srba južno od Ibra”, rekao je Jevtić.

XS
SM
MD
LG