Linkovi

Dilon: Želimo da olakšamo trgovinu između SAD i Balkana


Čarls Dilon, organizator Poslovnog samita SAD - Balkan
Čarls Dilon, organizator Poslovnog samita SAD - Balkan

Na Baltimorskom univerzitetu u američkoj državi Merilend, u drugoj polovini marta održaće se “Poslovni samit Sjedinjene Države - Balkan”. Tim povodom razgovarali smo sa organizatorom samita Čarlsom Dilonom i predsednikom Poslovnog saveta Sjedinjene Države-Srbija, Džonom Sejlorom.

Dilon: "Cilj ovog poslovnog samita je da se olakšaju i unaprede trgovina i investicije izmedju SAD i zapadnog Balkana. SAD već predugo vremena ispituju i odžavaju ekonomske odnose sa pojedinačnim zemljama umesto sa regionom kao celinom, što ima svoje nedostatke. Prvo, ekonomski odnosi sa pojedinačnim zemljama su komplikovaniji, skuplji i daleko je više vremena potrebno uložiti za probijanje na tržišta tih zemalja. Drugo, tržišta pojedinačnih zemalja su relativno mala u poredjenju sa regionalnim tržištem, što je daleko privlačnije za američke biznise."

Sejlor: "Već godinama nastojimo da organizujemo još jednu konferenciju ne samo u vezi sa Srbijom već i sa celim regionom. Amasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik je prilikom našeg susreta prošle godine izrazila podršku ovakom skupu. Čarls Dilon ga organizuje i obojica naglašavamo da će novi pristup poslovnim vezama sa celim regionom pokazati veoma pozitivne rezultate."

Glas Amerike: Koje američke kompanje će učestvovati na samitu?

Dilon: "Na samitu će učestvovati američke kompanije koje žele da se poslovno angažuju u zapadnom Balkanu. Tradicionalno, nastojimo da zainteresujemo kompanije sa liste “Forčun 500”, drugim rečima one firme koje bi se nadovezale na poslovne aktivnosti dotičnih zemalja, kao što su informativna tehnologija, vojna industrija, proizvodni i transportni sektor i turizam. Mi nastojimo da privučemo one američke kompanije koje vide Balkan kao novo tržište, u kontekstu regionalnih integracionih procesa u EU."

Glas Amerike: Da li su sve balkanske zemlje prihvatile da učestvuju na samitu?

Dilon: "Apsolutno. Zainteresovani smo za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju. Do sada smo primili tri definitivno pozitivna odgovora od predsednika predsedništva Bosne i Hercegovini Nebojše Radmanovića, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića i premijera Makedonije Nikole Grueskog. Očekujemo takve potvrde i od ostalih zemalja u reigonu i dosadašnji nagoveštaji su vrlo ohrabrujući."

Glas Amerike: Da li imate podršku američke administracije za održavanje ovog samita?

Dilon: "Veoma smo zadovoljni podrškom koju smo dobili od administracije. Blisko saradjujemo sa Državnim sekretarijatom na savetodavnom nivou, a u redovnom smo kontaktu i sa Sekretrijatom za trgovinu, kao i sa biroom Nacionalne garde SAD, zatim sa programima nekih američkih saveznih država, sa pojedinačnim zemljama u regionu i sa USAID-om. Podrška federalne uprave je veoma ohrabrujuća, ali samit ima podršku i na nivou pojedinačnih država, pa je guverner Merilenda Martin Omali lično uputio pozive svim šefovima država zapadnog Balkana"

Glas Amerike: U pogledu Srbije, na kakvu korist od učestvovanja mogu da računaju srpske kompanije?

Dilon: "U mom srcu Srbija ima specijalno mesto. Verujem da samit predstavlja veoma dobru priliku za srpske firme, koje stvarno mogu da imaju velike koristi od tog skupa. Na primer, kompanije angažovane u proizvodnoj industriji, informativnoj tehnologiji, vojnoj industriji, transporntom sektoru, turizmu, itd. To su oblasti u kojima je Srbija jaka, kao jedna od vodećih regionalnih ekonomija. Mi pozdravljamo njihovo učešće na samitu radi kontinuiranog unapredjivanja trgovine i investicija u toj zemlji."

Džon Sejlor, predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija
Džon Sejlor, predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija

Sejlor: "Poslednja poslovna konferencija posvećena ekonomskim odnosima SAD - Srbija održana je 2005, ali ovoga puta, kao što je Čarls rekao, biće omogućeno srpskoj vladi i vladama drugih zemalja i njihovim poslovnim sektorima da stupe u kontakt sa punim spektrom američkih kompanija, što će biti izvanredna prilika za što bolju prezentaciju balkanskih firmi i uspostavljanje poslovnih odnosa."

XS
SM
MD
LG